"Moderni" Porsche 993
27

Gunther Werks Touring Turbo razvija 750 KS

D. B.
Kalifornijska kompanija Gunther Werks, koja restaurira i modificira primjerke Porschea 911, predstavila je svoju najnoviju kreaciju na ovogodišnjem izdanju događaja The Queil.

Model nazvan Touring Turbo Edition Coupe je baziran na generaciji 993, što znači da je to i dalje Porsche 911, ali da je modifciran na prepoznatljiv način Gunther Werksa.

Originalni 6-cilindrični motor s vodenim hlađenjem zamijenjen je 4,0-litarskim twin-turbo motorom koji je razvio Rothsport Racing, a koji je uparen s originalnim Getrag 6-stepenim manuelnim mjenjačem koji je značano izmijenjen. Novi motor razvija 750 KS, a sva snaga se prenosi na stražnje točkve. Snažniji je za 50 KS u odnosu na Turbo projekt na kojem je baziran, a koji je predstavljen prošle godine na istom događaju.

Osim više snage, nova verzija je dobila karbonsko stražnje krilo u obliku pačijeg repa, koje osigurava optimalan protok zraka nazad postavljenom motoru sa zračnim hlađenjem, dok nudi "suzdržaniji" izgled u poređenju sa standardnim Turbo spojlerom iz Gunther Werksove ponude.

Detalja je malo, ali novi Turbo vjerovatno ima karbonske karoserijske panele koji smanjuju težinu za oko 228 kg u odnosu na originalni automobil, sistemom za podizanje nosa koji se aktivira pritiskom na dugme na upravljaču, karbonskim sjedištima i stražnjim blatobranima s integrisanim usisnicima zraka.

Prošle godine je Gunther Werks saopćio da će proizvesti samo 75 primjeraka iz svog Turbo programa, tako da potencijalni kupci moraju reagovati brzo ako žele "modernizovani Porsche 993". Cijena javno nije objavljena.