Nagrađeni dizajn
2

Održivi plutajući "kontinent" čisti okean i priprema otpad za reciklažu

D. B.
Koncept plutajućeg objekta koji čisti okean od otpada i priprema ga za reciklažu osvojio je nagradu za dizajn.

Impresivni konceptni dizajn nazvan 8th Continent je plutajuća stanica koja nudi rješenje jednog od najvećih problema današnjice, a to je otpad u okeanima.

Koncept potpisuje Lenka Petrakova, a osmišljen je kako bi prikupljao otpad iz okeana i pripremao ga za reciklažu. Ovaj koncept je dobio nagradu za arhitekturu i inovacije Jacques Rougerie fondacije.

Petrakova je dizajnerica u kompaniji Zaha Hadid Architects u Londonu, a svoju ideju je prvobitno razvila na Univerzitetu primijenjenih umjetnosti u Beču u Austriji nekoliko godina nakon što je počela studirati zagađenje okeana.

Dizajn je osmišljen tako da 8th Continent pluta u Pacifiku, a čine ga pet glavnih dijelova. Barijera skuplja otpad i energiju plime, kolektor sortira, razgrađuje i skladišti otpad, istraživački i edukacijski centar se koristi za učenje i prikazivanje efekata na okeane, zelene bašte su namijenjene za uzgoj biljaka i desalinaciju vode, a tu je i stambeni dio za život.

"Kontinent" je potpuno samoodrživ, koristi energiju valova, ali i sunca zahvaljujući solarnim panelima.

Petrakova je inspiraciju pronašla u morskom životu, odnosno u živim samoodrživim vodenim organizmima.

"Shvatila sam koliko su okeani uništeni i koliko je vrsta istrebljeno, koliko je ozbiljno zagađenje i da dijelovi u kojima čovjek čak nije ni bio ipak 'osjećaju' efekte naše aktivnosti", izjavila je Petrakova.

S obzirom na količinu plastike koja završi u okeanima, koncept bi mogao pomoći u podizanju svijesti i promjenama.