U toku velika obnova
25

Rodna kuća Ive Andrića za dva mjeseca u novom ruhu otvara vrata za turiste

E. M.
Rodna kuća Ive Andrića tokom fumigacije
Rodna kuća Ive Andrića tokom fumigacije
Rodna kuća Ive Andrića u Travniku prošla je kroz glavnu fazu restauracije, a u toku su finalni radovi uređenja pratećeg objekta nakon čega će, kako je predviđeno, početkom aprila, vrata za turiste ponovo biti otvorena.

S obzirom da je zub vremena na rodnoj kući nobelovca Ive Andrića u Travniku nanio određene štete, travnička privrednica i direktorica Tvornice mašina GS-TMT Novi Travnik Snježana Kopruner, odlučila je donirati vlastita sredstva, kako bi se kuća našeg nobelovca obnovila i bila u upotrebi za turiste, ali i za stalnu muzejsku postavku.

U razgovoru za Klix.ba direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić je kazala da su radovi na rekonstrukciji objekta još uvijek u toku te da se radilo o velikom projektu.

"Krenuli smo i s uređenjem novog projektovanog pratećeg objekta i svih graditeljskih intervencija unutar kompleksa rodne kuće. Počeli smo dobivati konture i tog pratećeg objekta koji će biti u dvorištu rodne kuće. Sada se izvode radovi na instalacijama za centralno grijanje, a najvažnije je iza nas, a to je da su izmijenjene trule grede i stubovu te da je ojačana konstrukcija objekta", kazala je Maslić.

Dodala je da je kuća jedno vrijeme bila i pod folijom iz razloga što je urađena fumigacija objekta, odnosno, tretiranje objekta otrovnim gasovima kako bi se ubili insekti koji su napadali drvne elemente objekta, a kako bi iskoristili fumigaciju, određene predmete i iz Zavičajnog muzeja prenijeli su u rodnu kuću Ive Andrića te su jednim projektom sačuvali stvari iz dva značajna muzejska objekta.

Snježana Kopruner finansirala obnovu kuće nobelovca
Snježana Kopruner finansirala obnovu kuće nobelovca

"Planovi su da krajem aprila ili početkom maja ponovo otvorimo objekat. U pomoćnom objektu će biti ugostiteljski objekat s višestrukom namjenom te knjižara i suvenirnica. Sredstva smo osigurali zahvaljujući gospođi Snježani Kopruner, a fumigaciju je platilo naše kantonalno ministarstvo. Ovo nije prvi put da se radi rekonstrukcija objekta, a mi već pet godina ulažemo sredstva u gornje dijelove kuće", kazala je Maslić.

Zamišljeno je da ova ustanova bude oaza u koju će svraćati ljubitelji dobre knjige, gdje će posjetilac u ugodnoj atmosferi kafeterije moći na miru pročitati nekoliko stranica knjige koju je kupio ili samo uzeo da pregleda u knjižari i autentičnoj travničkoj suvenirnici imena "Dram radosti", dobivenog po onoj Andrićevoj rečenici iz pripovijetke "Čaša" koja glasi: "U Bosni se dram radosti dušom plaća!".