Značajna sredstva
66

SAD osigurala 75.000 dolara za obnovu tvrđave u Travniku, Murphy uživao u obilasku

E. M.
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini sredstvima iz granta za 2023. godinu za očuvanje kulturnog naslijeđa finansirat će projekt obnove i zaštite srednjovjekovne tvrđave Stari grad Travnik.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy nedavno je posjetio tvrđavu u Travniku, a njegovi domaćini bili su predstavnici Općine Travnik na čelu sa načelnikom Kenanom Dautovićem te direktorica JU Zavičajni muzej Travnik Fatima Maslić.

Direktorica Fatima Maslić je iskazala zahvalnost što je ovaj projekt prepoznat među 28 odabranih te da će sredstva u iznosu od 75.000 američkih dolara biti uložena na projekte zaštite i očuvanja nacionalnog spomenika graditeljske cjeline Stari grad Travnik.

“Nastavak je to sveobuhvatnog programa zaštite za koji su grantove osigurali i Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Federalno ministarstvo kulture i sporta, a ranije i Ministarstvo obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta i Vlada SBK/KSB, kojima se također ovom prilikom zahvaljujem”, kazala je Maslić.

Početkom 21 stoljeća Stari grad u Travniku bio je velika ruševina, a danas je jedna od najljepših i najuređenijih tvrđava u Bosni i Hercegovini te kulturni brend BiH kao što je u Travniku i rodna kuća Ive Andrića.

"Danas je Stari grad posjećen 365 dana u godini, otvoren za turiste iz cijelog svijeta, za domaće posjetitelje, školsku omladinu, studente, ali i mnogobrojene umjetnike i kulturne djelatnike koji u njegovom romantičnom okrilju produciraju i prezentiraju svoje raznovrsne kulturne programe", dodala je Maslić te se zahvalila ambasadoru i SAD-u na izdvojenim sredstvima.

Ambasador Murphy je kazao da je projekt obnove tvrđave u Travniku još jedan od brojnih projekata uz Banju Luku i Mostar.



"Istinski volim historiju, a mi u Americi nemamo tvrđave, pa sam morao da ih istražujem i govorim o njihovoj važnosti. Čuvanje i zaštita historije BiH važni su ne zato što je bogata i zanimljiva i možete je dotaći i osjetiti na mjestima poput ovoga, nego jer je nešto zaista jedinstveno nastalo u srcu Zapadnog Balkana i u Evropi kada su se susreli različiti ljudi, različitog porijekla, i tokom brojnih stoljeća gradili BiH kakva je danas", kazao je Murphy.

Inače, tvrđava u Travniku prije samo nekoliko dana dožijela je oštećenje vanjskog zida koji se odronuo, a sredstvima SAD-a planirana je obnova i osvježenje tvrđave.