Moje neko shvatanje: Ruska vakcijana je bazirana na staroj tehnologiji zato je jeftina i brzo su je mogli testirati . Pfizer i Moderna su bazirane na drugoj tehnologiji zato su skuplje i komplikovanije za skladistiti/ proizvoditi ali teoretski imaju manje nuspojava (al samo teoretski)
https://www.biospace.com/article/comparing-covid-19-vaccines-pfizer-biontech-moderna-astrazeneca-oxford-j-and-j-russia-s-sputnik-v/ oxford i spurnik su na bazi Adenovirus dok su Pfizer i Moderna na bazi mRNA - europa ceka te nema veze sa time sto su ruske. stvar je u tehnologiji
Ruska vakcina uopste nije detaljno testirana kao zapadne vakcine. Jos fali dosta dokumentacije. Trazenija je jer je jeftinija i lakse se proizvodi stoga se proizvodi u vecem broju. Kao sto su u Bosni trazenija kineska roba jer je jeftinija i pristupacnija ne znaci da je kvalitetnija. Od svih ovih vakcina Modernina je definitivno najpouzdanija i ima najmanji procenat nuspojava do sada. A rusku vakcinu moze samo majmun primit. Jer dosadasnji pokazatelji pokazuju djelotvornost od 50%.
Prikaži sve komentare (113)