Prilično dugo
49

Ukrajinci u problemu, Rusija koristi hiljade Muskovih Starlink satelitskih terminala

S. M.
Ruske trupe u Ukrajini koriste hiljade Starlink satelitskih komunikacijskih terminala, rekao je šef ukrajinske vojne obavještajne službe za Wall Street Journal.

General-pukovnik Kirilo Budanov rekao je da Moskva koristi tehnologiju, koju je napravio SpaceX Elona Muska, "prilično dugo" za komunikaciju.

Tvrdio je da su terminale nabavili od privatnih ruskih firmi koje su ih kupile od posrednika. Posrednici, kako je rekao, isporučuju opremu u Rusiju preko susjednih zemalja, uključujući bivše sovjetske republike.

Novinska agencija Reuters u ponedjeljak je objavila da ruske trupe komuniciraju preko Starlinka na svojim linijama fronta, ali nije otkrila u kojoj mjeri su terminali u upotrebi. Ovo je najnoviji razvoj u brzoj tehnološkoj trci.

Na terenu, to otežava prikupljanje ukrajinskih obavještajnih podataka. Bivši brigadir Ben Barry rekao je Reutersu da bi, ako ruske snage koriste Starlink, njihove komunikacije bile sigurnije i teže za probijanje Ukrajine i njenih saveznika.

Aako su tvrdnje tačne, to bi mogla biti loša vijest za SpaceX Elona Muska, koji je ranije rekao da ne posluje u Rusiji ili sa Rusijom.

Kompanija nije odgovorila na email ranije ove sedmice s pitanjem da li može kategorički isključiti korištenje sistema od strane ruskih trupa u Ukrajini, a obratili su joj se za komentar o ovoj priči.