Ukrajinski ministar
71

Kuleba objasnio zbog čega Rusija ne treba biti pozvana na mirovni samit

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba kazao je da Ukrajina trenutno ne vidi smisao u tome da Rusija bude pozvana na Globalni mirovni samit u Švicarskoj, iako smatra da će kontakt s Rusijom i dalje biti neophodan.

Odgovarajući na pitanje u intervjuu za Foreign Policy u kojem je upitan da li ima smisla održavati mirovni samit s ciljem privođenja rata kraju ako nije prisutna strana koja je započela rat, Kuleba odgovara da je pitanje logično s aspekta udžbeničkog pristupa demokratiji, ali da su trenutne okolnosti drugačije.

"Naš pristup dolazi iz realnosti i iz iskustva koje smo stekli između 2014. i 2022. godine… Tada smo imali skoro 200 rundi razgovora s Rusijom u različitim formatima, kako s posrednicima, tako i bilateralno. Ali ništa nije uspjelo. Sve je završeno u invaziji velikih razmjera, tako da znamo da nema smisla imati Rusiju za stolom ako ne možete osigurati da se za stolom nalaze u dobroj namjeri", rekao je Kuleba.

Napomenuo je da vidi samo dva načina da se dođe do situacije u kojoj bi Kremlj počeo djelovati u dobroj namjeri.

"Prvi je uspjeh na bojnom polju. Drugi je koalicija zemalja koje dijele iste principe i iste pristupe. Dakle, zbog toga prvi samit nema namjeru da ima Rusiju za stolom, jer je cilj ovog samita ujediniti zemlje koje dijele principe i pristupe na kojima će graditi svoje daljnje djelovanje. I onda može doći do komunikacije sa Rusijom", objasnio je Kuleba.