Bez napretka
57

Mapa koja prikazuje pokrivenost Evrope 5G signalom: Dijelovi Balkana kao crne rupe

V. K.
Pokrivenost 5G mrežom na području Evrope
Pokrivenost 5G mrežom na području Evrope
Pitanje unapređenja 5G mreže na području Evrope i dalje predstavlja jedno od osnovnih problema s kojim se bave institucije u Briselu, ali i same države članice EU i one koje to nisu.
Evropska komisija prije nekoliko dana saopćila je kako će raditi na deset projekata koji se tiču implementacije 5G povezivanja, a predviđeno je da se za ove projekte izdvoji ukupno 50 miliona eura.

Osim projekata, ono što je zanimljivo promatrati jeste i sama mapa razvijenosti 5G signala na području Evrope.

Stranica nPerf koja se i inače bavi proučavanjem i analiziranjem kvalitete internet mreža objavila je mapu pokrivenosti 5G signalom na području Evrope iz koje se može utvrditi da je područje Evropske unije u značajnoj mjeri pokriveno ovim signalom, naročito područja u široj regiji glavnih gradova zemalja članica EU.

Nešto lošija situacija je na istoku Evrope gdje i dalje pojedine države imaju problem s implementacijom 5G signala.

Pokrivenost 5G signalom na području Balkana
Pokrivenost 5G signalom na području Balkana

Ipak, kada se pogleda mapa, najmanja rasprostranjenost 5G mreže može se primijetiti na području Balkana.

Dok se na području Slovenije i Hrvatske na nešto većem području 5G mreža već upotrebljava, područje BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije izuzetno slabo je pokriveno ovom mrežom.

U određenim područjima glavnih gradova bivših zemalja SFRJ u toku su testiranja 5G mreže što je i dalje nedovoljno da bi se govorilo o široj upotrebi.

Kada je riječ o 5G mreži u BiH, novi direktor BH Telecoma Amel Kovačević za Klix.ba je govorio o ovoj temi te naglasio okvirne datume koji se tiču rada na uspostavljanju 5G mreže.

"Spominje se da će RAK ponuditi licencu za 5G krajem 2026. godine. Ako se to desi, BH Telecom će sigurno biti kandidat za uzimanje licence, jer je to naša osnovna djelatnost. Ne zavisi od nas da li će se to desiti krajem 2026., već to zavisi od drugih okolnosti i tržišta na kojem se nalazimo. Činjenica je da smo mi kasno počeli koristiti 4G mrežu i da je još uvijek nismo monetizirali, ubrali sve plodove koje 4G mreža nudi. Bh. privreda, koja bi bila potencijalni korisnik 5G mreže, još uvijek nije na željenom nivou. Potražnja za 5G mrežom u poslovnom smislu nije u mjeri u kojoj zahtijeva značajne investicije. Uradit ćemo sve da budemo spremni kada za to dođe vrijeme", rekao je Kovačević u intervjuu.