Sastanak rukovodstva
0

Kineski predsjednik upozorio kritičare politike "nula zaraženih" koronavirusom

B. R.
Xi Jinping, predsjednik Kine (Foto: EPA-EFE)
Xi Jinping, predsjednik Kine (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Kine Xi Jinping je oštro upozorio sve one koji budu kritikovali kinesku politiku "nula zaraženih koronavirusom", a koja podrazumijeva primjenu krajnje restriktivnih epidemioloških mjera.

Upozorenje je uputio jučer, 5. maja, na sastanku rukovodstva Komunističke partije. CNN, pozivajući se na državnu medijsku agenciju Xinhua, je objavio konstataciju neimenovanog partijskog zvaničnika koju je istakao na ovom sastanku.

"Naša strategija prevencije i kontrole je određena prirodom i misijom stranke. Naše politike mogu izdržati test historije, naše mjere su naučno utemeljene i učinkovite. Pobijedili smo u borbi da odbranimo Wuhan, sigurno je da ćemo pobijediti u borbi da odbranimo Šangaj", rekao je u trenutku kada je u Šangaju povećan broj zaraženih.

Na sastanku je zaključeno da se od nižerangiranih partijskih kadrova mora tražiti da "duboko, potpuno i sveobuhvatno razumiju" zadatke koje pred njih postavlja rukovodstvo.

Analitičari, koji dugo prate kinesku politiku, smatraju da je upozorenje znak da se u partiji dešavaju kolebanja zbog politike "nula zaraženih", prenosi CNN.