Hrvat i katolik
27

Najzanimljiviji detalji političke karijere Milana Bandića: Afere, kontroverze i povjerenje naroda

S. M.
Stjepan Mesić i Milan Bandić (Foto: Igor Soban/PIXSELL)
Stjepan Mesić i Milan Bandić (Foto: Igor Soban/PIXSELL)
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je sinoć od posljedica srčanog udara u 66. godini. Bandić je rođen u Grudama 22. septembra 1955. godine. Osvrnućemo se na najzanimljivije detalje njegove dugotrajne političke karijere.

Osim toga što je dvije decenije vladao Zagrebom, bit će zapamćen kao političar koji nikad ideologiju nije stavljao ispred novca i svog ličnog interesa, pa je sarađivao sa svima onima, bez obzira na stranačku pripadnost, koji su mu mogli omogućiti zadržavanje u vrhu političke scene Hrvatske. Poznat je po brojim aferama, pronevjerama, neostvarenim megaprojektima, vrijeđanju onih koji su su ga na bilo koji način kritikovali, prijetnjama neistomišljenicima ali i podržavanju HDZ-ove politike u Bosni i Hercegovini.

Svoju političku karijeru započeo je u Savezu komunista Hrvatske 1983. godine, te će transformacijom stranke u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske, u njoj nastaviti graditi političku karijeru.

Izabran je za vijećnika u skupštini Grada Zagreba 1995. godine, da bi 2000. godine postao zastupnik u Zastupničkom domu Hrvatskog sabora. Iste godine prvi put je izabran za gradonačelnika Zagreba. Na toj poziciji, sa kraćim prekidima, zadržaće se sve do svoje smrti.

Milan Bandić 2001. kao član SDP-a (Foto: Igor Soban/PIXSELL)
Milan Bandić 2001. kao član SDP-a (Foto: Igor Soban/PIXSELL)

Nakon što je pijan prouzrokovao saobraćajnu 2002. godine dao je ostavku, ali se na mjesto gradonačelnika vratio tri godine kasnije.

"Vraćao sam se s karmina na kojima sam popio tri-četiri gemišta, a inače je notorno da ne pijem. Pritom sam jeo luk, a nakon teških jela uvijek uzimam osvježivač daha na bazi alkohola. Ti gemišti nisu utjecali na moju sposobnost vožnje," rekao je u svoju odbranu nakon nesreće.

Pokušao je u unutarstranačkoj predizbornoj utrci 2009. da se kandiduje ispred SDP-a za predsjednika Republike Hrvatske. Uprkos tome što je njegov stranački kolega Josipović dobio podršku, odlučio je napustiti stranku i samostalno se kandidovati.

Do momenta kad je izašao iz SDP-a protiv njega je podneseno preko 250 krivičnih prijava. Po pisanju hrvatskih medija, Bandić je 2005. godine primijetio radnike na ulici kako mu mašu i tom prilikom dobacio "Rad oslobađa", natpis koji je stajao na ulaznoj kapiji Auschwitza, te dodao "Nacisti nisu bili skroz blesavi". Novinaru koji je ovo objavio, Bandić je zaprijetio tužbom, ali je nikad nije pokrenuo. Često je na neugodna pitanja odgovarao riječima da je on "Hrvat i katolik".

Dvije decenije proveo kao gradonačelnik Zagreba (Foto: Igor Soban/PIXSELL)
Dvije decenije proveo kao gradonačelnik Zagreba (Foto: Igor Soban/PIXSELL)

Iako je dva puta završio u zatvoru zbog korupcijskih afera većini građana Zagreba to nije previše smetalo da ga podrže na svim izborima za gradonačelnika.

"Bilo je i većih muda od tvojih. Nikoga od onih koji su loše pisali o Milanu Bandiću više nema u novinama. Bilo bi ti bolje da počneš vjerovati u Boga jer će te kazniti. Mogao bi se tu dolje poskliznuti i slomiti nogu ili bi se nekome od tvojih moglo nešto dogoditi. Možeš to sve napisati", rekao je Bandić Indexovom novinaru Vojislavu Mazzoccu, međutim, građanima su ovakvi istupi bili zabavni.

Vremenom se približio desnici u Hrvatskoj, tačnije Zlatku Hasanbegoviću. Podigao je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a izbacio Trg Maršala Tita.

Gradskim vlastima u Sarajevu nisu smetali svi ti silni ispadi, pa su ga imenovali počasnim građaninom. Međutim, Bandić je 2014. godine, kratko nakon spomenutog imenovanja, izjavio da će Bosna i Hercegovina uskoro biti sastavljena od tri entiteta, te su gradske vlasti reagovale oduzimanjem počasne titule.

Bandić u šetnju Sarajevom sa Skakom (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)
Bandić u šetnju Sarajevom sa Skakom (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

Brojne su afere koje se vežu za njegove ime. Optužnice za aferu Agram, prenamjena zemljišta grada Zagreba, afera Pročistač, kupovina stana, zlatni WC, montažne kuće na Črnomercu, nagovaranje na lažno svjedočenje, krivotvorenje dokumentacije i mnoge druge.

Hrvatska novinarka i TV-voditeljica Maja Sever koja je često dolazila u konfliktne situacije s gradonačelnikom Zagreba vijest o smrti Milana Bandića, između ostalog, je prokomentarisala riječima:

"Uglavnom, na kraju ove naše priče moram priznati da i dalje mislim da ovakav politički talent dugo nije viđen na ovim prostorima."