Protesti u više zemalja
21

Kako su radnici u regiji obilježili Prvi maj: Odmor ili otpor, poručuju da je siromaštvo ušlo u svaki dom

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Skoplje, Sjeverna Makedonija (Foto: EPA-EFE)
Međunarodni praznik rada širom svijeta obilježava se demonstracijama na kojima radnici žele ukazati na nezahvalni položaj u kojem se nalaze, naglašavajući da rade u lošim uslovima. Takvi protesti održani su danas širom regije.

Sindikalne organizacije Sjeverne Makedonije protestovale su ispred Vlade u Skoplju tražeći povećanje plata radnicima i bolje uslove rada, na Međunarodni praznik rada.

Po prvi put, uz moto "Mi radnici", protestu su se pridružile dvije najveće organizacije, Savez sindikata i Savez sindikalnih organizacija.

"Bez ispunjavanja minimalnih standarda Evropske unije nikada ne možemo postati dio nje. Sa platama koje primamo jedva sastavljamo kraj s krajem. Siromaštvo je ušlo u dom svakog radnika", izjavio je Angel Stojkovski zaposleni u tekstilnoj industriji.

Prvi maj je obilježen i u Tirani, protestima također. A sa jednog od protesta poslana je simbolična poruka mlađoj populaciji i to da se ne iseljavaju.

Članovi Konfederacije sindikata kazali su da su zemlji potrebni radnici, jer se mnoge industrije suočavaju sa manjkom radne snage, ali dodaju da se mladima ne nude dostojanstvene plate i uslovi.

"Ne idi, treba te domovina", pisalo je na jednom od transparenta koji su nosili demonstranti na ovom protestu.

Protestovalo se i u glavnom gradu Crne Gore, a tek mali broj građana okupio se na Trgu nezavisnosti u Podgorici gdje Unija slobodnih sindikata (USSCG) umjesto tradicionalnom šetnjom, Međunarodni praznik rada obilježava dvosatnom manifestacijom pod sloganom Dan otpora, ne odmora. Iz USSCG su poručili da očekuju da će Skupština zaštititi kolektive od privatizacije i osigurati da se pravo na stan tretira kao osnovno ljudsko pravo.

Iz USSCG su, također, kazali da zaposleni u Crnoj Gori i ovaj prvi maj dočekuju u nedostojanstvenim uslovima, a da su glavni problemi i dalje rad na crno, neplaćeni prekovremeni sati, kao i nesigurnost ugovora o radu.

Ujedinjeni sindikat obrazovanja i nauke (SBASHK) danas je u Prištini na Kosovu održao protest, a u povodu Prvoj maja.

"Tražimo da se poveća koeficijenta", "Hoćemo socijalni dijalog ", "Vlada poštuje penzionere", neki su od transparenta koje su demonstranti držali u rukama.

U nekoliko gradova u Srbiji Savez samostalnih sindikata Srbije je, različitim manifestacijama, obilježio Prvi maj gdje su kod štandova na otvorenom i na trgovima, razgovarali sa građanima o problemima radnika u Srbiji.

Skup u Beogradu, pod nazivom "Udružimo se u borbi za radnička prava" održan je na Adi Ciganliji, gde su sa građanima razgovarali o značaju članstva u sindikatu, perspektivama tržišta rada, penzijskoj politici, predlozima izmena i dopuna Zakona o radu, kao i zaštiti prava radnika.