Prvomajski protesti
21

Žestok sukob policije i demonstranata u Istanbulu: Korišteni suzavci i kamenje, ima privedenih

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Turska policija koristila je danas suzavac i gumene metke kako bi rastjerala prvomajske demonstrante koji su danas pokušavali doći do glavnog trga Taksim u Istanbulu, a turski mediji navode da je desetine demonstranata i privedeno.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je uoči Prvog maja da Trg Taksim, kojeg je policija ogradila, neće biti dozvoljen za godišnje proteste.

Lider glavne turske opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Ozgur Ozel pozvao je na skup na trgu uprkos zabrani koju je izdao ured guvernera Istanbula.

[TWITTER]1785635220466614409[/TWITTER]

Radnici i članovi sindikata okupili su se u srijedu ujutro u gradskom naselju Sarachane kako bi marširali do trga Taksim u znak protesta protiv rastuće inflacije i ekonomskih poteškoća.

Međutim, vlasti su rasporedile snajperiste na Valensov akvadukt u Sarachanima i stvorile barikade sa vozilima vodenih topova i desetinama policajaca, blokirajući sve puteve do trga, prenosi Reuters.

Neki demonstranti su bacali kamenje na sigurnosne snage dok su pokušavali da probiju barikade.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Yerlikaya rekao je da je više od 42.000 policajaca angažovano u Istanbulu za demonstracije koje se održavaju svake godine povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada.

Protesti se gotovo svake godine odvijaju na trgu Taksim, gdje su tokom demonstracija prvog maja 1977. godine ubijene 34 osobe.