Porast broja zaraženih
15

Crna Gora pooštrava mjere: Podgorica i još pet gradova ulaze u novi lockdown

V. K.
Nove mjere stupaju na snagu u Podgorici i drugim gradovima (Foto:Shutterstock)
Nove mjere stupaju na snagu u Podgorici i drugim gradovima (Foto:Shutterstock)
Ministarstvo zdravlja Crne Gore saopćilo je kako su članovi Kriznog štaba usvojili nove mjere koje podrazumijevaju lockdown za šest crnogorskih gradova i to Podgoricu, Cetinje, Ulcinj, Nikšić, Plužine i Herceg Novi, prenose Vijesti.

Ovakva odluka je donesena na prijedlog Instituta za javno zdravlje, a razlog za restriktivnije mjere jeste porast broja novozaraženih od koronavirusa.

Novim mjerama, odnosno zaključavanjem šest crnogorskih gradova, zabranjuje se izlazak građanima sa područja općina kojima pripadaju gradovi.

Također, iz Ministarstva su naglasili da građani mogu izlaziti sa područja općina samo ukoliko se radi o obavljanju redovnih radnih zadataka, na osnovu potvrde poslodavca, ostvarivanju zdravstvene zaštite, zbog njege starijih lica koja nisu u sposobnosti brinuti o sebi.

Iz ministarstva su naglasili kako će kretanje biti omogućeno i studentima koji putuju od mjesta prebivališta do sjedišta obrazovne institucije. Pored toga, dozvoljen je izlazak osobama radi održavanja ličnih odnosa djece sa roditeljem sa kojim ne žive, a sve u skladu sa sudskim odlukama.

Iako su ovi gradovi ponovno ušli u period zaključavanja, ministarstvo je naglasilo kako će se sa druge strane u općinama Danilovgrad, Bar i Tuzi dozvoliti rad privrednih društava koja obavljaju ugostiteljsku djelatnost kao što su restorani, kafići i drugi objekti.

Sve nove mjere u Crnoj Gori stupaju na snagu 1. odnosno 2. marta i trajat će sve do 10. marta kada će se na osnovu epidemiološke situacije u državi razgovarati o mogućem popuštanju mjera.