BiH
0

SDP: Stvaranje trećeg entiteta ne dolazi u obzir

FENA
U Sarajevu je danas održana 93. sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) na kojoj je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ali i pripremama za sjednicu Glavnog odbora koja će biti održana u Mostaru 28. septembra.

Na sjednici je razgovarano i o nadolazećem sastanku u Briselu do kada bi Bosna i Hercegovina trebala iznaći rješenja za određena pitanja s posebnim težištem na pitanje provedbe Presude “Sejdić i Finci” i rješavanje pitanja vojne imovine, saopćeno je iz Centra za informisanje SDPBiH.

Kada su u pitanju prijedlozi o rješenju slučaja Sejdić i Finci koji se pojavljuju u medijima, stav SDP-a je da ozbiljnu politiku treba voditi na intenzivnim sastancima, a ne preko medija.

"Stoga još jednom pozivamo na sastanak ključnih političkih aktera i očekujemo da do toga dođe što prije", navodi se u saopćenju.

Predsjedništvo SDP-a još jednom je ponovilo stav da sva rješenja koja nisu na tragu podjele FBiH na bošnjački i hrvatski dio, kao i svi modeli koji ne predstavljaju asimetrična rješenja u SDP-u mogu biti predmet razgovora u kojima učestvuje i SDP.

U suprotnom, SDP će biti ogromna prepreka politici novih etničkih podjela.

"Stvaranje trećeg entiteta u BiH i uvođenje asimetričnih rješenja za RS i FBiH u izboru članova Predsjedništva BiH su u potpunosti neprihvatljivi", ističe se u saopćenju.

Predsjedništvo SDP-a BiH izrazilo je nezadovoljstvo zbog prošlosedmičnog neusvajanja SDP-ovog Prijedloga izmjena i dopuna Krivičnog zakona Federacije BiH kojim bi se uklonile nejasnoće u određenim odredbama postojećeg Zakona, zatim uvele neophodne oblasti poput krivičnog djela zločina iz mržnje i definirale kazne za trgovinu ljudima, prostituciju i huligansko ponašanje na sportskim takmičenjima.

Kako se dodaje u saopćenju, svjedoci smo potrebe za zakonom koji će tretirati i ove probleme s obzirom na to da se svakodnevno naše društvo s njima susreće.

SDP smatra da je neglasanje za ovaj prijedlog zakona gubitak za građane FBiH i poručuje kako neće odustati od ovog zakona.

Predsjedništvo je također informisano o održavanju Savjeta SDP BiH o temi “Korupcija i organizovani kriminal” na kojem se razgovaralo o kreiranju sveobuhvatnog zakonskog okvira za efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije u FBiH.

S tim u vezi, u različitim su procedurama tri zakona iz ove oblasti: zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, zakon o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije te zakon o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH.

"SDP je pripremio zakone koji su neophodni da bi se uhvatilo u koštac s korupcijom i organiziranim kriminalom, a kod glasanja za novi Krivični zakon FBiH se pokazalo i koji politički subjekti nisu za set zakona kojima bi se konačno 'uveo red'", navodi se u saopćenju SDPBiH.

SDP