Radnički neposluh
43

Radnici preduzeća Alba protestovali u Zenici, grad od danas u smeću

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Radnici preduzeća Alba d.o.o Zenica danas su započeli radnički neposluh zbog situacije u kojoj se ovo preduzeće pronašlo nakon što je Gradsko vijeće "prolongiralo" realizaciju Ugovora o obnavljanju komunalne djelatnosti.

Prije nekoliko mjeseci građani Zenice su se gušili u smeću koje se nalazilo u kantama širom grada. Razlog je što je Grad Zenica nije potpisao novi ugovor o komunalnim uslugama s Albom Zenica, a slična situacija sada se dogodila i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća te već od danas niko neće brinuti o smeću na javnim površinama.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Vijećnici su prolongirali tačku Odluka o usvajanju informacije o realizaciji Ugovora o obavljanju komunalne djelatnosti s preduzećem Alba d.o.o Zenica.

U toku ove godine dva puta je održan sastanak Zajedničkog tijela za praćenje realizacije Ugovora o obnavljanju komunalnih djelatnosti i koordinacije svih ugovornih aktivnosti, a na kojim je zaključeno, na osnovu izvršene detaljne analize elemenata za obračun cijene odvoza otpada, da je trenutno izuzetno zahtjevno i nemoguće promijeniti sistem obračuna odvoza smeća sa dosadašnjeg sistema koji je obračunavao po metru kvadratnom na novi prijedlog, odnosno po broju članova domaćinstva.

Alba se obavezala da će u narednom periodu pristupiti pomenutim aktivnostima i i implementirati novi obračun po broju članova domaćinstva. Osim toga, zaključeno je i da će korigovati cijena prema privrednim društvima u Zenici.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

I pored činjenice da je Zajedničko tijelo imalo uvid u sve finansijske aspekte poslovanja preduzeća koje se brine o čistoći Zenice i donijelo navedene zaključke, pojedini vijećnici su odlučili da prolongiraju i odgode odluku o neminovnom povećanju cijena usluga.