Delegati izglasali
60

Na Nikšićev prijedlog povučen set energetskih zakona u Domu naroda Parlamenta FBiH

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Sa dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine povučene su tri tačke koje se odnose na zakone iz oblasti energetskog sektora. Za dnevni red bez ovih zakona glasala su 42 delegata, šest je bilo suzdržano, dok je 15 bilo protiv.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić dostavio je zastupnicima akt kojim traži da odgode razmatranje tri prijedloga zakona iz oblasti energetike te da budu uvršteni na dnevni red nakon što ih razmotri Predstavnički dom PSBiH.

Prije glasanja za dnevni red, delegat SDA Haris Zahiragić rekao je da je riječ zapravo o zahtjevu HDZ-a i da SDA ne može podržati dnevni red bez ovih zakona.

On je naveo da predsjedavajući doma Tomislav Martinović nije dobio podršku Kolegija da se zakoni povuku sa dnevnog reda, a zatim je reagirao premijer, zbog čega je početak sjednice kasnio.

Delegat Damir Džeba je podsjetio sa je SDA-ov premijer povlačio zakone i 30 sekundi prije početka rasprave, to je, kako je kazao, nailazilo na prihvatanje tadašnje opozicije.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Muamer Zukić rekao da je stav ovog Kluba usaglašen i da dnevni red neće dobiti podršku bez ovih tačaka. Delegat Nezim Alagić zatim je dodao da će on ipak podržati dnevni red, iako je Klub Bošnjaka usaglasio da neće podržati dnevni red bez ovih tačaka jer je on naknadno uočio da zakone prvo treba razmatrati Predstavnički dom PSBiH te će se ipak glasati za dnevni red.

Delegat Irfan Čengić je rekao da se pitanje ovih zakona politizira i da je razočaran što se oni povlače. Predstavnički dom, dodao je, nije sedam mjeseci usvojio ni razmatrao zakon te rukovodstvo tog doma smatra krivcima što su zakoni na čekanju.

Zastupnici će, prema tome, u nastavku sjednice razmatrati niz odluka i izvještaja te će verifikovati mandate za tri delegata.