Sprovedena prva studija
136

Istraživanje pokazalo da su građani BiH uglavnom digitalno pismeni

S. Š. U.
Foto: Azra Habibija Ražanica
Foto: Azra Habibija Ražanica
Azra Habibija Ražanica autorica je prvog naučnog istraživanja digitalne pismenosti stanovnika u BiH. Temu je izabrala nakon ispita na MBA programu smatrajući da će doprinjeti radu onih koji koriste digitalne komunikacije za prodaju.

Azra Habibija Ražanica je profesionalno orijentirana na prodaju, marketing i komunikacije već više od 10 godina, a istraživanjem je prikupila informacije koje će doprinijeti radu njenih kolega jer će znati ima li smisla koristiti digitalne kanale komunikacija i prodaje kako bi došli do krajnjih korisnika.

"Shvatila sam tada da sam za magistarski rad izabrala temu kojom se niko do sada nije bavio u Bosni i Hercegovini i da će rezultati pokazati ne samo stanje digitalne pismenosti za vrijeme pandemije, nego da će nam dati rezultate o nivou digitalne pismenosti općenito", ističe autorica.

Prema rezultatima popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine, gotovo 90. 000 je nepismenih osoba, te 38.7 posto informatički nepismenih, a 1/3 stanovništva nikada nije koristila računar i da 1/4 nikada nije koristila internet.

Da bi izmjerila varijable autorica istraživanja je koristila rad Rodriguez-de-Diosa, Igartue i Gonzalez-Vazqueza koji su razmatrali mjerenje ovog konstrukta još ranije, kroz šest važnih vještina koje čine digitalnu pismenost: tehnološke vještine, vještine lične sigurnosti, kritične vještine, vještine sigurnosti uređaja, informativne vještine i komunikacijske vještine.

Istraživanjem "Digitalna pismenost za vrijeme COVID 19 pandemije: Dokazi za Bosnu i Hercegovinu", bile su obuhvaćene osobe rođene između 1946. i 2012. godine.

Na upitnik je odgovorilo 683 ispitanika, a istraživanjem je dokazano da godine, nivo obrazovanja i profesija utiču na digitalnu pismenost, dok status zaposlenosti kao i mjesto boravka ne utiču na digitalnu pismenost.

"Istraživanje je pokazalo da su građani uglavnom digitalno pismeni, ali da je potrebno uložiti napore za potpunu digitalnu pismenost društva. Također, treba imati na umu da je ovo prva studija i da je potrebno sprovesti veći broj sličnih studija, na većim uzorcima kako bismo imali još bolje podatke, te samim tim mogli tretirati problem i unaprjeđenje digitalne pismenosti preciznije i efikasnije", istakla je Habibija Ražanica.