Zagreb
36

Grlić Radman: Južna interkonekcija je od strateške važnosti za Hrvatsku, BiH i SAD

FENA/ Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, nakon što je u javnost procurilo pismo američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, izjavio je da je Južna plinska interkonekcija od strateške je važnosti za Hrvatsku, BiH i SAD.
Američki državni sekretar Antony Blinken zatražio je u pismu od šefova diplomatije Hrvatske i BiH Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića kako bi prestao s opstrukcijama plinskog povezivanja Hrvatske i BiH.

"Taj projekt je od strateške važnosti i interesa za Hrvatsku, za Bosnu i Hercegovinu, naravno i za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali također i za naše američke saveznike", kazao je novinarima nakon sjednice Vlade RH Gordan Grlić Radman.

Na pitanje novinara u vezi uloge lidera HDZ-a Dragana Čovića, Grlić Radman je kazao da je Hrvatski narodni sabor BiH prošle godine ocijenio da su strateški iznimno važna izgradnja spomenutog plinovoda i euroatlantske integracije.

Podsjetio je i da je Vijeće ministara BiH također podržalo izgradnju Južne plinske interkonekcije.

Podsjećamo, Blinken je kritikovao Čovićevu blokadu projekta zbog njegovog zahtjeva da se formira novo preduzeće te podržao ulogu BH Gasa u izgradnji plinske interkonekcije kojom bi Bosna i Hercegovina prestala biti ovisna o ruskom plinu.