Energetski samit
64

Nikšić o Južnoj interkonekciji: Našli smo način da to ispolitiziramo, moramo doći do rješenja

FENA/Klix.ba
Nermin Nikšić u Neumu (Foto: FENA)
Nermin Nikšić u Neumu (Foto: FENA)
U okviru otvaranja Energetskog samita u Neumu, predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić rekao je kako se danas jedan značajan dio Bosne i Hercegovine nije odazvao pozivu u Neum gdje bi trebali razgovarati i doći do zajedničkih rješenja s ljudima koji imaju iskustvo.
On je istaknuo da je BiH složena zemlja po svom ustavno-pravnom uređenju, a naročito po političkoj situaciji.

"Nijedna tema ovdje, poput ove koja bi trebala biti isključivo stručna tema, ne može pobjeći od politizacije. U svemu vidimo podjele i lične interese. Vlada FBiH je svjesna izazova, obećanja i onoga što smo preuzeli kao obvezu, prema međunarodnoj zajednici, ali i prema građanima. Učinit ćemo sve da probamo doći do ovih zakona na državnoj razini", rekao je Nikšić.

On napominje kako je obaveza federalne vlasti da riješi zakone koji proizađu iz državnih zakona, ali je naglasio da se neće moći čekati u nedogled kada će se to dogoditi na državnoj razini.

"Posebno zakon o Južnoj interkonekciji gdje smo našli način da to ispolitiziramo i postavljamo uslove", dodao je premijer Federacije.

Nikšić kaže kako će uskoro morati doći do nužnih rješenja za BiH i građane, a kako bi osigurali da BiH ima još jedan izvor prirodnog plina.

"Da ne ovisimo samo o jednom izvoru te da osiguramo tržišnu utakmicu koja će omogućiti stabilniju opskrbu plinom i mogućnost da naši građani ne razmišljaju da će ih netko na bilo koji način uvjetovati. Kada uspijemo doći do rješenja s partnerima, siguran sam da će od toga najviše koristi imati građani cijele BiH, bez obzira na to što ovdje jedan značajan dio njih nije prisutan", zaključio je Nikšić.

Na kraju je zahvalio partnerima iz međunarodne zajednice koji su, kako je rekao, pokazali koliko su dobri prijatelji i partneri te koliko dobro žele Bosni i Hercegovini.

O pitanju Južne interkonekcije na Energetskom samitu u Neumu govorio je i ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy koji je rekao kako se od projekta trebaju udaljiti političari koji u Južnoj interkonekciji vide svoj interes.

"Kako bi to bilo moguće Vlada FBiH bi trebala donijeti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva za finansiranje tog projekta prije nego što prilika za izgradnju nove plinske infrastrukture bude zauvijek izgubljena. Političari vođeni vlastitim interesima moraju se skloniti puta ovom projektu koji uživa širok konsenzus i koji će osigurati alternativni izvor prirodnog plina, otvoriti nova, dobro plaćena radna mjesta, omogućiti ekonomsku revitalizaciju Hercegovine i biti podrška ekonomskom rastu cijele Federacije BiH", kazao je Murphy.