Reakcije i poruke podrške
89

Dunja Mijatović traži da se istraži ponašanje policajaca prilikom hapšenja Ahmetašević

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon hapšenja novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević na društvenim mrežama su reagovali mnogi političari i druge osobe iz javnog života, a komesarka za ljudska prava Viječa Evrope Dunja Mijatović je pozvala vlast da izvrše istragu o ponašanju policajaca.
Ona je na zvaničnom Twitter nalogu objavila da najoštrije osuđuje nasilno hapšenje aktivistkinje za ljudska prava Nidžare Ahmetašević koje se desilo danas u Sarajevu.
Dodala je da traži od vlasti da izvrše brzu i nezavisnu istragu o ponašanju policijskih službenika.

Ahmetašević je danas uhapšena, kako su iz policije rekli, zbog vrijeđanja policijskih službenika i ometanja prilikom obavljanja dužnosti, a nakon nekoliko sati je i puštena uz očigledan pritisak javnosti.

Ubrzo nakon hapšenja iz DF-a su poslali saopćenje u kom kažu da je ovaj čin "potpuno nedopustiv i da predstavlja udar na medijske slobode Vlade Kantona Sarajevo.

"Zahtijevamo hitno puštanje na slobodu novinarke Nidžare Ahmetašević, kao i zvanično pojašnjenje premijera Edina Forte i ministra unutrašnjih poslova Admira Katice" rekli su oni.

Na Twitteru je premijer Forto komentarisao kako niko, uključujući i njega nema ovlasti da policiji i sudu naloži kako će postupati u nekom slučaju, te da "dijeli brigu" sa javnosti zbog novinarkinog hapšenja.

"Nidžara je građanska aktivistica i nadam se da će policija i postupajući sudija na najbrži mogući način razriješiti slučaj", rekao je.

Na Facebooku i Twitteru osim što su poslate brojne poruke podrške, prijatelji i kolege su, prije nego što će biti puštena, dogovarali se da naprave neku vrstu protesta odnosno da odu pred policiju KS i traže njeno hitno puštanje.

[FBPOST]https://www.facebook.com/almir.imsirevic/posts/10159180993104382[/FBPOST]

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković je prokomentarisao kako na videosnimku hapšenja Nidžare ne postoji nijedan razlog za njeno hapšenje.

Iz organizacije Transbalkanska sigurnost čiji je i Ahmetašević član su kazali da je njeno hapšenje čvrst pokazatelj pritisaka i dokaz kriminalizacije aktivista i novinara.

Osim njih, hapšenje je prokomentarisala i organizacija Bh. povorke ponosa kazavši kako se ona "kroz svoj svakodnevni rad i djelovanje bori za pravedan tretman ljudi u pokretu, te ukazuje na nepravde s kojima se suočavaju bh. gradjani" te dodali da je hapšenje dokaz konstantnih pritisaka na aktiviste.