Zaštita okoliša
124

BH Zeleni postala prva politička stranka u BiH koja koristi elektronski potpis

A. Ku.
Foto: BH Zeleni
Foto: BH Zeleni
U nedavnoj inovaciji koja je postavila novi standard u politici Bosne i Hercegovine, stranka Bosanskohercegovački Zeleni je postala prva politička organizacija u našoj zemlji koja je implementirala elektronski potpis.

Aplikaciju MojPotpis je kreirala Mikrografija u svrhu elektronskog potpisivanja dokumentacije, s ciljem unapređenja digitalnog poslovanja i to kroz partnerstvo sa BH Telecomom, na njihovoj Cloud infrastrukturi.

"Izuzetno smo zadovoljni radom i primjenom aplikacije MojPotpis, jer nam omogućava da se naši interni politički procesi normalno odvijaju, bez obzira na lokaciju gdje se u određenom momentu nalazimo. Digitalno potpisivanje dokumentacije prati viziju koju imaju BH Zeleni, a koja podrazumijeva bespapirno poslovanje, štednju drvnih i papirnih resursa, smanjenje produkcije papirnog otpada te uštede troškova materijala kao i vremena potrebnog za donošenje i odobrenje poslovnih odluka", kazao je predsjednik BH Zelenih i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić.

Jedna od ključnih prednosti elektronskog potpisa u kontekstu zaštite okoliša je smanjenje potrošnje papira, a direktno donosi brojne benefite u smislu zaštite životne sredine.

Elektronski potpis, također, smanjuje potrebu za transportom fizičkih dokumenata, a doprinosi i efikasnijem upravljanju dokumentima i bržem protoku informacija.

Iz ove stranke ističu da mplementacija elektronskog potpisa nije samo tehnološka inovacija te ona predstavlja jasan signal da političke organizacije mogu i trebaju preuzeti odgovornost za zaštitu okoliša putem praktičnih rješenja.

Ovaj potez može poslužiti kao inspiracija drugim političkim strankama i organizacijama da slijede naš primjer i implementiraju slične tehnologije, kako bi unaprijedile svoje procese i doprinijele očuvanju okoliša.

Ukupno gledano, koristi elektronskog potpisa za zaštitu okoliša su mnogobrojne i značajne.

Smanjenje potrošnje papira, emisija štetnih gasova i efikasnije upravljanje dokumentima samo su neki od pozitivnih efekata koje ovaj tehnološki alat donosi. BH Zeleni su postavljanjem ovog novog standarda u bh. politici pokazali da političke organizacije imaju mogućnosti da budu lideri u borbi za očuvanje okoliša, dok istovremeno unapređuju efikasnost svojih aktivnosti i rada.