Adapazari
0

Hurtić u posjeti Turskoj, u fokusu razgovora utjecaj dijaspore iz BiH

D. Be.
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić danas se u Adapazaru, Republika Turska, sastao sa guvernerom tog okruga Yasar Karadenizom.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić danas se u Adapazaru, Republika Turska, sastao sa guvernerom tog okruga Yasar Karadenizom. Zvaničnici su razgovarali o utjecaju dijaspore iz Bosne i Hercegovine u Adapazaru i Turskoj, gdje su razvili biznise i svojim trudom i radom uveliko doprinose razvoju industrije u Turskoj.

Ministar Hurtić je istakao da veliki broj posjeta građana BiH Turskoj, dokazuje da smo istog mentaliteta čim možemo zajedno živjeti.

"Ja se nadam još boljoj saradnji naše dvije zemlje. Zbog kulturoških sličnosti se osjećamo slobodno jedni kod drugih. Naši građani dolaze u Tursku na odmor. Sve to doprinosi boljem odnosu između naše dvije zemlje", rekao je Hurtić.

Guverner Karadeniz je također istakao dobre odnose dvije zemlje te rekao da je Bosna i Hercegovina srce Balkana.

"Građani BiH koji žive ovdje su dio nas i to su naša braća. Ostvarili smo bliskost i suživot iz sličnih navika i kulture. Ja sam prije 12 godina boravio u BiH i mogu vam reći da u Turskoj ima dobre baklave, ali u Bosni I Herecgovini baklavu s orasima nikada neću zaboraviti. Znajte da je Turska uvijek uz BiH i da ćemo pomagati ljudima iz BiH koji ovdje žive i rade, kao i onima koji žive u svojoj zemlji. Jaka BiH je preduslov za opstanak i veću sigurnost na Balkanu", kazao je guverner Karadeniz.

Ministar Hurtić je zamolio guvernera Karadeniza da prenese selame predsjedniku Redzepu Taipu Erdoganu i poželio njegovu skoriju posjetu Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, ministru Hurtiću prijem je upriličio i gradonačelnik Sakarya Yusuf Alemdar koji je rekao da građane BiH gleda kao svoju braću i da daju veliki doprinos privredi ovog kraja.

"Ja sam s Crnog mora, a mislim da sam više puta posjetio Bosnu nego njeni građani koji ovdje žive. U ime jedinstva, bratstva i odnosa spreman sam da vam pomognem na svim poljima. Izrazito mi je drago što ste mi nakon izbora čestitali pobjedu i što ste prvi strani zvaničnik koji me posjetio", rekao je Alemdar.

Zahvalivši se na gostoprimstvu, ministar Hurtić je naglasio da se nada skorom susretu u Bosni i Hercegovini.

"Narod prepoznaje jeste li kvalitetan političar ili niste. I u politici i u biznisu uvijek neko mora da trpi. Obično trpi porodica, ali ako smo društveno odgovorni i želimo dobro široj zajednici, neko mora da trpi. Opredijeljen sam da BiH napreduj", poručio je Hurtić.

Sastancima su prisustvovali i predsjednik Svjetskog saveza dijaspore Hasan Šehović koji živi u Turskoj, predsjednik Federacije kulturnih udruženja BiH u Turskoj Ismet Caliskan i konzulica BiH u Istanbulu Enisa Komar, te Nina Mišković sekretarka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.