Wwin liga BiH
161

Zrinjski u derbiju savladao Željezničar i nanio mu 12. uzastopni gostujući poraz

D. P.
Igralo se po nakvašenom terenu u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nogometaši Zrinjskog savladali su Željezničar rezultatom 2:0 u derbiju 23. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine koji je odigran u Mostaru, a to je 12. uzastopni poraz Plavih na gostovanjima ove sezone.
Nakon 11 vezanih poraza u sezoni na gostovanjima, Željezničar je otputovao u Mostar da proba osvojiti makar bod protiv najtežeg rivala i branitelja dvostruke titule, ekipe Zrinjskog, ali bez njega je ostao u završnici susreta.

Utakmicu je bolje otvorio Željezničar, a u osmoj minuti je mogao povesti, no Edin Cocalić je glavom promašio s pet metara nakon ubačaja iz slobodnog udarca.

Odgovorio je Zrinjski sjajnom prilikom u 17. minuti, ali je golman Vedad Muftić odbranio udarac glavom Matije Malekinušića.

Do odlaska na odmor Mostarci su nešto više kontrolisali igru, ali su i gosti prijetili i bili možda i konkretniji. Većih prilika do odlaska na odmor više nije bilo pa se na pauzu otišlo rezultatom 0:0.

U ranoj fazi drugog poluvremena vidjeli smo definitivno jedan od najvećih promašaja u sezoni. Sulejman Krpić i Dženan Haračić izašli su sami pred golmana Zrinjskog, a Haračić sa šest metara prebacuje cijeli gol Zrinjskog u situaciji kada nije bilo ni defanzivaca, ni golmana na pravoj poziciji da zaštiti svoj gol.

Zrinjski je odgovorio u 71. minuti, ali je udarac Nardina Mulahusejnovića otišao pored gola.

No, ako Mulahusejnović nije uspio pogoditi u 71. minuti, jeste osam minuta kasnije iz još delikatnije situacije. Ispratio je ubačaj Josipa Ćorluke s desne strane, nadskočio čuvara i glavom matirao golmana Željezničara za vodstvo Plemića.

U završnici utakmice Mulahusejnović ubacuje s desne strane, a Mario Ćuže pogađa iz ne toliko teške pozicije za 2:0.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao pa je Zrinjski zadržao kakav-takav priključak za vodećim Borcem, dok je Željezničar ostao u još težoj situaciji u borbi za opstanak.

Vrijedi naglasiti da je crveni karton u dresu Željezničara dobio Stefan Radinović. Bespotrebno je u sudijskoj nadoknadi povukao s leđa Mulahjusejnovića, imao je već žuti karton, a sudija mu je pokazao crveni.

Željezničar će u narednom kolu dočekati Velež na Grbavici, dok Zrinjski ide Borcu u Banju Luku.

Rezultat:

Zrinjski - Željezničar 2:0 (Mulahusejnović 79', Ćuže 90')

Tabela: