U derbiju s Veležom
124

FK Sarajevo stao uz Horde zla nakon napuštanja utakmice: Zaslužuju tretman s poštovanjem

D. P.
Sarajevo je stalo na stranu navijača (Foto: T. S./Klix.ba)
Sarajevo je stalo na stranu navijača (Foto: T. S./Klix.ba)
Fudbalski klub Sarajevo oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je pružio bezrezervnu podršku navijačkoj grupi Horde zla, koja je večerašnju utakmicu napustila nezadovoljna policijskim tretmanom.

MUP Kantona Sarajevo u posljednje vrijeme pooštrio je kriterije prilikom ulaska na tribine, a to je rezultiralo velikim gužvama i dugotrajnim pretresima na kapijama stadiona Asim Ferhatović Hase, nešto slično što se desilo i nedavno tokom sarajevskog derbija na Grbavici.

Nezadovoljni tretmanom policije, najvatreniji navijači Sarajeva nisu navijali na početku utakmice, a onda su iz protesta napustili utakmicu. Ubrzo su se oglasili saopćenjem za javnost objasnivši svoju odluku, a sada je reagovao i FK Sarajevo koji je stao u zaštitu svojih navijača.

"Na večerašnjoj utakmici FK Sarajevo - FK Velež naši navijači su s punim pravom izrazili nezadovoljstvo tretmanom koji su doživjeli od strane MUP Kantona Sarajevo. Nogomet je sport koji napreduje zahvaljujući strasti i predanosti svojih navijača. Navijači ulažu svoje vrijeme, novac i emocije u bodrenju svojih timova i zaslužuju da ih se tretira s poštovanjem i dostojanstvom", navodi se u saopćenju FK Sarajevo i dodaje:

"Ponašanje prema navijačima često ne zadovoljava profesionalne standarde koji se očekuju u radu. Umjesto poticanja atmosfere sigurnosti, gruba taktika koju koriste pojedinci može stvoriti nepotrebnu napetost i sukob. Imperativ je da svi učesnici u utakmici prepoznaju važnost uspostavljanja ravnoteže između održavanja reda i poštovanja prava navijača. Policija bi trebala dati prednost strategijama upravljanja koje potiču pozitivno okruženje za sve sudionike. Podrška navijača sa tribina je vjetar u leđa na svakoj utakmici, 12. igrač koji je uvijek uz klub i kada je loše i kada je dobro", dodaje se u saopćenju uz završne riječi:

"Nogomet se igra zbog navijača i njima je mjesto na tribini".

Podsjetimo, Sarajevo je rezultatom 3:0 slavilo protiv Veleža, a trener Simon Rožman je nakon utakmice poručio kako je prava šteta što slavlje nije priređeno pred navijačima.