Treneri najavili derbi
19

Osim: Relativno netačno je da ovisimo o ovoj utakmici; Marinović: Odlučuju najsitniji detalji

H. H.
Uoči nastavka drugog dijela sezone i utakmice 20. kola Premijer lige u kojoj se igra veliki sarajevski derbi, treneri Željezničara i Sarajeva - Amar Osim i Vinko Marinović najavili su okršaj dva najveća bh. kluba u izjavi za YouTube kanal Nogometnog saveza BiH.

Susret se igra na Grbavici 1. marta s početkom od 17 sati i 30 minuta, a trener Željezničara Amar Osim istakao je da obje ekipe još uvijek ne znaju na čemu su nakon duge pauze bez takmičarskih mečeva.

"Prva utakmica je uvijek specifična, jer ne znamo na čemu smo. Treba proći nekoliko kola da se ekipe poslože. Eh, kada igraš protiv lidera, ne zna se da li je dobra stvar ili nije, igrati prvu utakmicu. Teoretski možda i jeste dobro, jer ako su prvi, bolji su od ostalih, a možda sve ostale ekipe imaju na svojoj strani faktor druge utakmice. S druge strane, i mi nismo toliko loši. I mi smo nešto pripremali i radili i specifično je, jer ne igramo ovako prvo kolo, iako se znalo poklopiti u posljednje vrijeme", rekao je Osim, dodavši će svaki meč do kraja sezone biti važan jer nekoliko je ekipa koje se bore za sami vrh i izlazak u Evropu.

"Mi nismo previše mijenjali, oni su malo više od nas. U velikim utakmicama to ne mora ništa značiti. Moramo izbjeći zamku, koja se nameće, kao i ambijent, po čemu nam sve ovisi o ovoj utakmici, a to je relativno netačno. Mi imamo do kraja 13 kola u kojima se moramo boriti kao lavovi, ali da uspijemo pobijediti u tim utakmicama. Imamo pet klubova koji nam pušu za vratom i koji će nas pokušati stići", kazao je strateg Plavih.

S druge strane, Vinko Marinović, uobičajeno je bio oprezan pred susret koji bi u slučaju pobjede njegove ekipe gotovo sigurno riješio pitanje prvaka.

"Derbi je u ponedjeljak i sedmicu smo posvetili maksimalno pripremi te utakmice. Zna se šta derbi znači, svi igrači su spremni za utakmicu i dat će maksimum. Derbi je sam specifičan po sebi i oni najsitniji detalji mogu odlučiti derbi. Moramo biti maksimalno spremni i koncentrisani za cijelu utakmicu, a nadam se da ćemo mi biti ti i učiniti ono što se od nas očekuje", kazao je trener Sarajeva.

Podsjetimo, Sarajevo je lider nakon 19 kola sa 45 bodova, devet više od drugoplasiranog Željezničara.