Sporne situacije
85

Riječ struke: Jesu li Sarajevo i Željo oštećeni za penale protiv Zrinjskog i Širokog

N. M.
Sporne situacije iz Mostara i s Grbavice (Foto: Screenshot)
Sporne situacije iz Mostara i s Grbavice (Foto: Screenshot)
Na televiziji Arena Sport emitovana je emisija posvećena domaćem šampionatu u nogometu, a zanimljiv je posebno bio dio u kojem je struka analizirala sporne situacije iz protekle sedmice na terenima u Bosni i Hercegovini.
Situacije su analizirali predsjednik Komisije za sudije i suđenje Nogometnog saveza BiH Elmir Pilav, kontrolor suđenja Ognjen Valjić te Haris Kaljanac, penzionisani sudija.

Njih trojica su za početak jednoglasno utvrdila da je sudija Ernes Džemidžić ispravno dosudio penal za Željezničar u duelu pretprošlog kola protiv Posušja (1:0) u gostima.

"Evidentno povlačenje u situaciji kada je išao na gol i bio u izglednoj poziciji da postigne pogodak", objasnio je Valjić.

Potom su se stručnjaci okrenuli situacijama iz posljednjeg 27. kola.

Pilav i Kaljanac su bez dileme kazali da je Željezničar oštećen za jedanaesterac u duelu protiv Širokog Brijega (1:0) na Grbavici kada je Semir Štilić pao u šesnaestercu, dok je Valjić kazao da je postojao samo "lagani" kontakt Štilića i defanzivca Širokog te da je to prema njegovom mišljenju nedovoljno za penal.

Na istom meču je viđena i sporna situacija u kaznenom prostoru Želje, gdje je nejasno je li lopta pogodila Cavnića u prsa, rame ili ruku. Pilav i Valjić su kazali da se radilo o ramenu, dok je Kaljanac utvrdio da je i u toj situaciji Aleksandar Njegomirović trebao suditi penal.

Spornu situaciju s derbija Zrinjskog i Sarajeva (4:3) komentarisao je samo penzionisani sudija Haris Kaljanac, koji smatra da je Luka Bilbija trebao suditi jedanaesterac za Sarajevo u sudijskoj nadoknadi, kada je igrač Zrinjskog navodno faulirao Nemanju Anđušića u kaznenom prostoru.

"Igrač Zrinjskog ne vidi igrača Sarajeva, ostvaruje se kontakt i sudija je ovdje propustio situaciju, ovo je penal", rekao je Kaljanac.

Potvrdio je Kaljanac i da je trebao biti poništen pobjedonosni gol Borca protiv Posušja (1:0), koji je iz ofsajd pozicije postigao Alen Jurilj.

"Kada ovako gledate kameru i povučete linije, to izgleda milimetarski ofsajd. U gužvi je stvarno teško procijeniti asistentima, a da je bio VAR - pogodak bi sigurno bio poništen", kaže Kaljanac.

Podsjećamo, naredne sezone će u Wwin ligi Bosne i Hercegovine biti korištena VAR tehnologija, što bi trebalo u velikoj mjeri smanjiti kardinalne sudijske greške.

Napomena: Zbog zabrane dijeljenja snimaka vlasnika TV prava Wwin lige - Arene Sport, nismo u mogućnosti objaviti snimke gore pomenutih situacija.