Skenirani podaci
17

Kineske vlasti posebnim softverskim aplikacijama nadzirale turiste

I.Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kineski graničari instalirali su špijunske softvere na telefonima turista koji su ušli u zemlju na određenim graničnim prijelazima u regiji Xinjiang, piše The Verge.

O incidentu s spyware aplikacijama pisali su danas The Guardian, New York Times, Motherboard i drugi ugledni svjetski mediji.

Granični agenti, prema pisanju The Vergea, zahtijevali su od turista da predaju svoje telefone i lozinke prije ulaska državu. Potom su odnosili telefone i ponovo ih vraćali.

Skenirani su sadržaji na iPhone uređajima i instalirane spyware aplikacije na uređajima sa Androidovim operativnim sistemom.

Aplikacija, nazvana BXAQ ili Fēng cǎi, prikuplja telefonske kontakte, tekstualne poruke, povijest poziva, kalendarske unose, aplikacije na telefonu i korisnička imena koja se koriste u nekim aplikacijama, a zatim te podatke prenosi.

Trebalo je da aplikacija bude izbrisana nakon završetka pregleda telefona. No, čini se da su pogranični agenti u nekim slučajevima zaboravili to učiniti, što je dovelo do otkrića incidenta.

Poznato je da Kina provodi intenzivan nadzor nad muslimanskim etničkim manjinama koje žive na području Xinjianga.

Kineske vlasti nisu odgovorile na incident sa nadzorom stranih turista.