Veliki iskorak
112

Kina uvodi superbrzi internet: U jednoj sekundi moguće poslati 150 filmova

B. R.
Na razvoju kineskog superbrzog interneta učestvuje i Huawei (Foto: EPA-EFE)
Na razvoju kineskog superbrzog interneta učestvuje i Huawei (Foto: EPA-EFE)
Kina je počela s uvođenjem onoga što je nazvala najnaprednijom internetskom mrežom na svijetu, a za koju tvrdi da će biti nekoliko puta najbrža od postojeće internetske mreže.

Kako je objavio kineski tehnološki gigant Huawei, riječ je o mreži brzine 1,2 terabita (1.200 gigabita) u sekundi, što je dovoljno da se u jednoj sekundi prenesu podaci 150 filmova.

Internet ove brzine uskoro neće biti dostupan u kućanstvima. Razvoj interneta ove brzine prvenstveno će značiti za kompanije i zaštitu nacionalne sigurnosti. Huawei i telekomunikacijska kompanija China Mobile superbrzu internetsku mrežu razvijaju u saradnji s pekinškim Univerzitetom Tsinghua i korporacijom Cernet.

Ovakva internetska mreža bit će ostvarena preko skoro 3.000 kilometara optičkih kablova između Pekinga i juga zemlje. Nisu saopćeni detalji planova o širenju mreže u ostatku zemlje. Njeno testiranje je počelo u ljeto ove godine.

Vijest o kineskoj superbrzoj internetskoj mreži objavljena je usljed susreta američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga u San Franciscu. Nije prvi put da Kinezi novu tehnologiju predstavljaju u trenutku susreta s američkim zvaničnicima.

Naime, Huawei je tokom posjete američkih diplomata Kini, krajem ljeta, predstavio dugo očekivani pametni mobitel Mate 60 Pro koji ima revolucionarni 5G čip kineske proizvodnje. Američka vlada je kasnije saopćila da istražuje kako Huawei ima tehnologiju za izradu takvog čipa nakon napora Sjedinjenih Američkih Država da Kini ograniči pristup stranoj tehnologiji čipova, prenosi CNN.