Predložen zakon
158

Naša stranka najavila da će danas trajno biti riješeno pitanje finansiranja sedam institucija kulture

B. R.
Milomirka Melank, zastupnica u Skupštini KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Milomirka Melank, zastupnica u Skupštini KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Miomirka Melank (NS) tvrdi da će se danas riješiti pitanje finansiranja sedam najznačajnijih institucija kulture čiji je osnivač Bosna i Hercegovina.

Ukazala je da će se to postići Zakonom o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja koji će Skupština Kantona Sarajevo danas razmatrati. Konstatovala je da se time neće riješiti svi problemi u tim institucijama, ali da će to biti održivo rješenje za koje je navela da se dugo čekalo.

"Usvojit ćemo Zakon o privremenom finansiranju institucija kulture i obrazovanja kojim će se omogućiti normalan rad Zemaljskog muzeja, Historijskog muzeja, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Kinoteke, Umjetničke galerije, Nacionalne univerzitetske biblioteke i Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe", dodaje Melank.

Kako je kazala, riječ je o institucijama značajnim za cijelu Bosnu i Hercegovinu, za svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini, pa i za ukupnu svjetsku baštinu.

"Ovim zakonom će se stabilizovati ove institucije. Njihovi zaposlenici su često radili bez ikakvih primanja, zimi bez grijanja, radili su u svakojakim uslovima da bi ove institucije opstale. U očuvanju kulture prepoznajem istinski patriotizam", poručila je.

Kako je izjavila, pada u vodu navodno ugrožavanje državnosti ako se ovaj zakon usvoji jer je opstanak i sufinansiranje ovih institucija dokaz i znak državnosti. Naglasila je da će se spomenuto zakonsko rješenje primjenjivati sve dok Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trajno ne riješi ovo pitanje.

Melank je također podsjetila da su se spomenute institucije kulture ranije finansirale iz kantonalnog budžeta, ali da će ono ubuduće biti plansko. Ukazala je da to finansiranje više neće biti putem projekata. Mišljenja je da Kanton Sarajevo ima strateški interes da ovo finansiranje provede u djelo.