Zakazana za 9. januar
668

Uskoro premijera mini-serije "Dara iz Jasenovca", glavnu ulogu tumači Mirjana Karanović

I. S.
Foto: Film Danas
Foto: Film Danas
MIni-serija "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Gage Antonijevića uskoro će biti premijerno prikazana, a glavna uloga pripala je Mirjani Karanović.

Emitovat će se od 9. do 12. januara na dva kanala, Radio-televiziji Republike Srpske u 20:10 i Superstar TV u 21 sat. Serija je sastavljena od filma i novih scena, koje su snimane od oktobra 2021. do prošlog ljeta u Baru, Bjeloj, Risnu i Perastu. U sinopsisu je navedeno sljedeće:

"Radnja počinje 1991., za vrijeme Zadarske kristalne noći, kada je više od dvije hiljade naoružanih Hrvata krenulo u uništavanje i pljačkanje imovine Srba u Zadru. Baš tamo će se sresti Dara i Budo i to 50 godina poslije bjekstva iz Jasenovca. Njih dvoje dugo nisu imali nikakav kontakt, jer su ih razdvojili nakon napuštanja logora smrti. Budu je usvojila hrvatska porodica i on cijelog života misli da je Hrvat, a njegov sin Ivan će učestvovati u Zadarskoj kristalnoj noći i paliti srpske kuće. Međutim, kada se Dara i Budo poslije pola vijeka ponovo sretnu, vratit će im se sjećanje na bolnu prošlost iz Jasenovca."

Antonijević je kazao da je sreća što su Dara i Budo su ostali živi. Dodao je da ta djeca, koja su spašena, često saznaju ko su zapravo u poznim godinama života.

"Porasli su i stasali s osjećanjem pripadnosti hrvatskom narodu, kao i Budo, Darin brat. To na pravi način oslikava kompleksnost tragedije koja se dogodila, dakle, ne samo tih stradalnika i jasenovačkih mučenika koji su pobijeni, već i duboke posljedice svih tih događaja. Baš u Zadarskoj kristalnoj noći oni saznaju ko su i šta su. Vidjet ćemo kako će ti ljudi, svako na svoj način, podnijeti novonastalu situaciju. 'Dara' je tačka u kojoj se lome najdublje ljudske drame. Skoro da ne postoji nešto dramatičnije od onog što se dešavalo u logoru Jasenovac i od sudbina življa koje je stradalo od hrvatske nacističke ruke", rekao je za "TV Novosti".

Mirjana Karanović glumi lik odrasle glavne junakinje Dare, koju je u filmu tumačila Biljana Čekić, a odraslog Budu igra Marko Gvero. Uloge su također ostvarili: Tanja Pjevac, Miloš Lučić, Jadranka Mamić, Dušan Kovačević, Danilo Čelebić, Pavle Bogojević, Goran Vujović, Željko Radunović i Ognjen Sekulić.