I do 500 kalorija
35

Istraživanja pokazala: Dojenje može pomoći pri sagorijevanju kalorija

L. R.
Dojenje je korisno i za majke © Shutterstock
Dojenje je korisno i za majke © Shutterstock
Kako bi se proizvelo majčino mlijeko, tijelo će sagorjeti dodatne kalorije. Mame sagore oko 500 dodatnih kalorija dnevno dok proizvode majčino mlijeko, što bi moglo dovesti do bržeg gubitka težine nakon poroda.

Poznato je da majčino mlijeko sadrži potrebne vitamine, masti i proteine koji su potrebni za jačanje imunološkog sistema te zdrav razvoj djeteta. Bebe bi mogle biti mirnije i otpornije, što bi značilo manje prehlada te bolji probavni sistem.

No, mame bi također imale koristi od dojenja svojih beba. Dojenje može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, određenih vrsta raka dojke i raka jajnika. Također, maternica se može brže smanjiti zbog hormona oksitocina, koji se oslobađa tijekom dojenja.

Prema Američkom koledžu ginekologa (ACOG), dojilje dnevno izlučuju 450 do 500 kalorija u majčino mlijeko, pa se preporučuje da unose više kalorija ukoliko žele održati kilažu.

Ipak, to ne znači da je dojenje čudo mršavljenja, ali može ubrzati proces. Smatra se da bi konzumacija samo 1800 kalorija dnevno trebala pomoći u postupnom mršavljenju, a istovremeno dati energiju.

Potrebno je paziti da se majke hrane zdravijim namirnicama, kako bi održale energiju i ubrzale proizvodnju mlijeka. Poznato je da hrana bogata proteinima, željezom i kalcijem pomaže u stimulaciji proizvodnje majčinog mlijeka.

Stoga se dojiljama preporučuju namirnice kao što su: cjelovite žitarice, suho voće, tamno lisnato povrće, jaja, agrumi, sjemenke, nemasno meso, plodovi mora s niskim sadržajem žive, jaja i mliječni proizvodi.

Pored konzumacije zdravih namirnica, preporučuje i dodatna fizička aktivnost, te izbjegavanje velikih količina kafe, cigareta i alkohola. Za dodatne preporuke i pitanja, najbolje je posjetiti ljekara kako bi na osnovu zdravstvenog stanja majke i djeteta, odredio ono šta je najbolje.