Promijenite rutinu
21

Pet zdravih načina da prirodno smanjite apetit

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Želite da smršavite nekoliko kilograma, ali ste umorni od stalnog osjećaja gladi? Nisite sami. Mnogi ljudi se bore sa upravljanjem apetitom kada pokušavaju smršaviti.

Dobra vijest je da postoji mnogo zdravih i efikasnih načina za suzbijanje apetita za mršavljenje bez pribjegavanja ekstremnim mjerama.

Od jednostavnih promjena načina života do pametnih izbora hrane, ovih nekoliko strategija će vam pomoći da se osjećate sito duže i ostanete na pravom putu prema svojim ciljevima gubitka težine.

Jedite više proteina

Konzumiranje više proteina može biti kao posjedovanje tajnog oružja protiv gladi. Istraživanja pokazuju da proteini pomažu da se osjećate siti i zadovoljni, tako da je manje vjerovatno da ćete kasnije grickati nezdrave stvari.

Jedite više vlakana

Vlakna povećavaju količinu vaših obroka, čineći da se osjećate siti i zadovoljni. Zamislite svoj stomak kao veliki balon – kada jedete vlakna, to je kao da taj balon punite vazduhom, čineći ga da se širi i signalizira vašem mozgu da ste siti. To znači da je manje vjerovatno da ćete grickati između obroka. Vlakna također usporavaju proces varenja, što vam omogućava da duže ostanete siti.

Jedite zdrave masti

Nisu sve masti loše. U stvari, zdrave masti su ključne za sveobuhvatnu hranljivu ishranu, posebno kada želite da smršavite. Kada jedete masti poput avokada, orašastih plodova i maslinovog ulja, vašem tijelu je potrebno više vremena da ih probavi u odnosu na ugljikohidrate ili proteine. Ova spora probava znači da masti duže ostaju u vašem stomaku, šaljući signale vašem mozgu da ste siti i zadovoljni. Osim toga, masti daju ukus vašim obrocima, čineći ih zadovoljavajućim i ugodnijim.

Hidrirajte se

Pijenje adekvatne količine vode pomaže u obuzdavanju te dosadne gladi i čak može učiniti da se duže osjećate zadovoljnim. U stvari, prema studiji iz 2014. objavljenoj u Journal of Natural Science, Biology, and Medicine, pojedinci koji su pili više vode prije jela imali su smanjen apetit i veći gubitak težine u periodu od osam sedmica. Ponekad, kada mislite da ste gladni, vaše tijelo može biti žedno, pa vam pijenje vode može pomoći da shvatite da li vam stomak zaista kruli ili je samo malo isušen.

Spavajte dovoljno

Kada ste dobro odmorni, hormoni vašeg tijela su u harmoniji, uz kontrolu nivoa grelina (hormona gladi) i leptina (hormona sitosti). Zamislite grelin kao gremlina zbog kojeg žudite za grickalicama, posebno kasno navečer. Kada ste lišeni sna, grelin se pojačava, zbog čega se osjećate gladnije i veća je vjerovatnoća da ćete posegnuti za vrećicom čipsa. S druge strane, leptin, hormon koji vašem mozgu govori da ste siti, odrijema kada ste neispavani, ostavljajući vas nezadovoljnim čak i nakon jela.