Ovisi od više faktora
23

Koliko ugljikohidrata trebate unijeti dnevno ukoliko želite smršavjeti

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Svi znamo da su ugljikohidrati bitna stvar kada je u pitanju gubitak kilograma, ali nije uvijek jasno koju količinu bismo trebali jesti.

Ugljikohidrati se nalaze u skoro svemu što volimo da jedemo – od tjestenine i hljeba do voća i povrća. I ne zaboravimo na skrivene ugljikohidrate u umacima i grickalicama.

Mnoge stvari se moraju uzeti u obzir pri određivanju adekvatne mjere jer je količina ugljikohidrata za mršavljenje različita za svakog pojedinca.

Pri određivanju unosa ugljikohidrata bitno je uzeti u obzir faktore kao što su dob, spol, težina, nivo aktivnosti i cjelokupno zdravstveno stanje. Ovi detalji igraju ključnu ulogu u otkrivanju koliko je ugljikohidrata potrebno vašem tijelu da bi funkcioniralo optimalno i podržalo vaše zdravstvene ciljeve.

Opća smjernica je postići uravnoteženu ishranu u kojoj ugljikohidrati čine oko 45-65 posto ukupnih dnevnih kalorija. Kalorije moraju biti u deficitu da bi se izgubila težina. To znači da imate kalorijsku količinu manju od onoga što tijelo troši kroz aktivnost.

Na primjer, osobi na dijeti s deficitom od 2000 kalorija potrebno je otprilike 225-325 grama ugljikohidrata dnevno. Međutim, postoje pojedinci koji mogu postići uspjeh s manjim unosom ugljikohidrata, posebno ako imaju inzulinsku rezistenciju ili drugih metaboličkih problema. Važno je da o tome razgovarate sa svojim ljekarom za tačne detalje o vašim zdravstvenim potrebama.

Uobičajena zabluda je da je smanjenje ugljikohidrata ključ za gubitak težine - to je zapravo zbog smanjenja ukupnog unosa kalorija, a ne samo ugljikohidrata.

Ugljikohidrati osiguravaju energiju za svakodnevne aktivnosti i vježbanje. Kada konzumirate ugljikohidrate, vaše tijelo ih razlaže u glukozu, koja se koristi za trenutnu energiju.

Višak se skladišti u mišićima i jetri u obliku glikogena ili tjelesne masti. Dakle, ako ste u kalorijskom deficitu i vašem tijelu treba više energije nego što je dostupno iz vaše prehrane, ono će početi koristiti pohranjenu masnoću u tijelu za gorivo. To onda vodi do gubitka težine.