"Kalorijske bombe"
60

Dvije vrste jela nikad ne biste trebali jesti za večeru ako želite smršaviti

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U nastojanjima da izgubite na težini, značaj izbora večere ne može se precijeniti. Ipak, mnogi upadaju u zamku uživanja u večerama koje se nazivaju "kalorijskim bombama", nesvjesno sabotirajući napore da izgube neželjene kilograme.

Ove večere, često opterećene prekomjernim kalorijama, nezdravim mastima i rafiniranim ugljikohidratima, predstavljaju značajnu prepreku za postizanje ciljeva mršavljenja. Nutricionisti su za magazin SheFinds.com otkrili koje dvije vrste jela bi posebno trebali izbjegavati za večeru ukoliko želite smršaviti.

Smrznuta pizza, svojom praktičnošću i širokom dostupnošću, često dovodi u iskušenje pojedince koji traže brzu i laku opciju za večeru. Međutim, uprkos svojoj popularnosti, smrznuta pizza može biti značajna prepreka za one koji žele da ostvare ciljeve mršavljenja. Prepuna prerađenih sastojaka , nezdravih masti, prekomjernog natrijuma i rafiniranih ugljikohidrata, smrznuta pizza nudi malo u smislu nutritivne vrijednosti, dok je bogata kalorijama. Konzumiranje takvih sastojaka može dovesti do upale i debljanja, posebno u području trbuha.

Iako se tjestenina od cjelovitih žitarica često hvali kao zdravija alternativa tradicionalnoj rafiniranoj tjestenini, ona nije nužno idealna opcija za one koji žele smršaviti. Uprkos većem sadržaju vlakana i nižem glikemijskom indeksu u poređenju sa rafiniranom tjesteninom, tjestenina od cjelovitog zrna i dalje sadrži značajnu količinu ugljikohidrata, što može doprinijeti debljanju ako se konzumira u prekomjernoj količini.

Iako ova tjestenina ima puno vlakana i malo kalorija, ipak može povećati nivo šećera u krvi ako se ne jede umjereno. Iako ima puno vlakana i hranjivih tvari, to je i dalje ugljikohidrat koji može povećati nivo šećera u krvi i doprinijeti otpornosti na inzulin. Ako pokušavate da izgubite visceralnu masnoću, može biti od pomoći da smanjite unos ugljikohidrata, uključujući tjesteninu od cijelog zrna pšenice.