Komentari (23)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pa zato plate sebi žele da uvećaju ovo je za nas hladna vijest. Ko građane poštuje u ovoj državi?.
sa obzirom na poskupljenja proizvoda nikakav rast..
Fadil cini cuda
Kad bi građani ove zemlje imali svijest da kupovanje domaćih proizvoda poboljšavaju standard u državi i samim tim i sebi, uvoz iz Hrvatske i Srbije bi dosegao nužni minimum.
Izvoz iz Zapadnohercegovačkog kantona je u 2022. godini iznosio 1,265 milijardi KM što je per capita 15.812 KM. Najveći novčani volumen izvoza ima pak Tuzlanski kanton i iznosi 2,732 mlrd. KM, a to je na njihovih 400k stanovnika per capita 6.830 KM što je u odnosu na ZHK niska izvozna produktivnost per capita. ZDK izvozi 2.302 mlrd. KM - per capita 6,871 KM, a KS izvozi 1.980 mlrd. KM - per capita 4.714 KM. Slab izvoz per capita iz bosanskih kantona.
Hercegovina izvozi (ZHK: 1,265 mlrd. KM+HNK: 1.573 mlrd. KM) ukupno 2,838 milijardi KM vrijednu robu što je na 265k stanovnika Hercegovine per capita 10.709 KM. Hercegovina rastura u izvozu per capita.
Dva po stanovništvu manja hercegovačka kantona ostvaruju veći volumen izvoza od tuzlanskog kantona i daleko više po glavi stanovnika Hercegovina izvozi. Hercegovina je generator razvoja BiH.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Samo oaza, tops, zlatna džezva, klasova hljeb, Bingo pavlaka, corn flips smoki, milkosovo mlijeko, seti čajevi, nova Vita umjesto Cedevite, piletina Ovako, Visočko suho meso, sprindove jufke, Bingo jaja, Alma Ras donji veš i odjeća, vegafruit paprike i krastavci, Hifa-petrol... To je moja filozofija...
Treba povećati općenito gospodarsku aktivnost odnosno bildati per capita što više i izvoz i uvoz. Pa jedna Slovenija s dva mil. ljudi ima 60 milijardi KM izvoza i 60 milijardi KM uvoza. Zato Slovenci imaju 3 puta jači standard od stanovnika u BiH. Od protekcionističke ekonomije nema sreće ni rasta. Moja Zap. Hercegovina kopira Sloveniju i pokušava što veći promet nabiti preko uvoza i izvoza jer se samo tako ekonomski jača i razvija.
I onda mediji kao sto su Nenad Adzifejzovic, klix, politicari kao sto su Konakovic, Forto i Niksic kazu nevalja Fadil Novalic, lopov, kriminalac, sve najgore i sve najcrnje. A Fadil nas ekonomski gigant, vuce nas naprijed i pored svih opstrukcija, kocenja, blokada itd. A ti se moj Bosnjace upitaj zasto ovi mediji i ovi politicari KLEVECU stalo i spinuju!
@topkomentar99 Pokrivenost uvoza izvozom raste i to je bitno, a ne toliko vanjskotrgovinski deficit a evo ti i primjer: pokrivensot 50%, uvozis 10, izvozis 5 i imas deficit 5 milijardi, a u drugom slucaju imas pokrivenost 70%, uvozis 50, izvozis 35 i imas deficit 15 milijardi. Sta je bolje? To je pokazatelj da raste ekonomska aktivnost, a drzava kao sto je BiH tesko moze dostici 100% pokrivenost ili vise od toga jer puno uvozi nafte/plina, sreca pa izvozimo el.energiju pa to malo kompenzira.