Primjer drugima
155

Kako je domaća IT kompanija podržala više od 50 malih biznisa u BiH

IT industrija važi za jednu od najbrže rastućih u Bosni i Hercegovini. Nova radna mjesta, odlični uslovi za rad i svjetski klijenti su samo neke od prednosti koje odlikuju ovu industriju. Ipak, naše IT kompanije mogu u značajnoj mjeri pomoći i malim lokalnim biznisima. Pitate se kako?

Dobar odgovor na ovo pitanje može dati jedna IT kompanija iz Sarajeva, koja još od 2000. godine radi na razvoju softvera za neke od najvećih kompanija na svijetu. Kompanija okuplja 130 genijalaca iz cijele Bosne i Hercegovine koji svojim radom i trudom pokazuju da se ne mora ići u svijet da bi se uspjelo, nego da svijet može doći i u Bosnu i Hercegovinu, ukoliko mu ponudite nešto kvalitetno i jedinstveno.

Pored svoje prepoznatljivosti u svijetu razvoja softvera, kompanija je poznata i po tome što daje godišnje stipendije IT studentima, pruža podršku bh. sportskim nadama, djeci, studentskim udruženjima i mnogim drugim organizacijama. Osim toga, ova kompanija, koja želi biti primjer drugima, pronašla je i način da svoju podršku pruži i lokalnim biznisima u BiH i to kroz brigu o svojim uposlenicima.

Kako izgledaju neke od tradicija u ovoj kompaniji?

Pa već prvi dan na poslu u ovoj kompaniji imate timsku pauzu, a ručak za sve stiže sa Korpa.ba, bh. platforme za online dostavu. Za Novu godinu su svi uposlenici dobili posebne vunene čarape, ispletene od strane vrijednih ruku nana sa Bjelašnice, a u režiji lokalnog brenda ZET handmade. Nedugo nakon početka pandemije, ova kompanija je započela putuj387 kampanju za podršku bh. turizmu, kojoj su se priključili i naši poznati sportisti poput Edina Džeke, Džanana Muse i ostalih. Ova kampanja je zaživila i postala viralna, a sada broji preko 20.000 postova na društvenim mrežama.

Obzirom da je zdravlje i sigurnost uposlenika na prvom mjestu, svi oni rade od kuće još od marta prošle godine, i to znači da svoje kafe i čajeve ispijaju na online pozivima. Imajući ovo u vidu, kompanija je svima dostavila posebno odabrane napitke iz Ministry of Ćejf i Franz & Sophie, poznatih sarajevskih oaza kafe i čaja.

Kompanija posebno obilježava godišnjice zaposlenja svih svojih uposlenika i svake godine im za to prirede poseban poklon. Ovaj put je poklon stigao u vidu cekera zdravlja, koji se sastoji od prehrambenih delicija koje dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, poput brendova Sherbetlook, Naturgeist, Prirodno Zdravo Ukusno, Regius i Okus Priprode.

"U mojoj radnji možete naći proizvode iz cijele Bosne i Hercegovine, i svi su oni napravljeni rukama vrijednih lokalnih privrednika, koji koristeći svoje umijeće uzimaju ono najbolje od prirodnih resursa Bosne i Hercegovine i kreiraju najukusnije delicije za vašu trpezu. Bilo je zadovoljstvo spremiti preko 100 cekera zdravlja sa proizvodima za uposlenike ove kompanije koja svojim primjerom pokazuje kako treba podržavati male biznise u našoj zemlji", rekao je Emir Dizdarević, vlasnik Maxuzija radnje iz Sarajeva.

Obzirom da je svaka interna tradicija u kompaniji povezana sa podržavanjem malih biznisa u BiH, kompanija je svojim uposlenicima poklanjala i posebne proizvode u izradi Bazerdžan brenda, organsku kozmetiku u režiji brenda Organlook, ukusne Mak Zara čokolade, ručno šivene kožne papuče iz Visokog i još mnogo toga.

"Mi već preko dvije decenije činimo da stvari izgledaju lako za mnogobrojne velike klijente širom svijeta za koje radimo. Ali isto tako osjećamo i odgovornost da učinimo da stvari izgledaju lako i za zajednicu u kojoj se nalazimo i zemlju u kojoj živimo. Zadovoljstvo nam je podržavati mnogobrojne lokalne biznise u Bosni i Hercegovini, i uvijek se obradujemo kad otkrijemo nekog novog, te pomognemo promociji i razvoju njihovog proizvoda. Želimo biti primjer drugima, kako u odnosu prema uposlenim, tako i u podršci bh. proizvoda", poručili su nam iz ove kompanije čije ime možda i već znate.