Glasanje i zavjera
19

Zašto je Arizona preko noći postala problem

I. P.
Iako su pojedini svjetski mediji unaprijed pripisali elektore savezne države Arizone Josephu Bidenu, nemali udio republikanskog glasačkog tijela se s tim ne slaže, a kulminacija se desila u vidu protesta koji su organizovani oko 22 sata po tamošnjem vremenu. U čemu je problem?
Online bunt se pretvorio u proteste upravo u okrugu Maricopa u gradu Phoenixu gdje su Trumpovi simpatizeri tražili "zaustavljanje krađe".

Naime, u noći sa srijede na četvrtak izborno rukovodstvo okruga Maricopa prijavilo je rezultate za 140.000 listića, a Trump je dobio onoliko glasova koliko mu je bilo potrebno da se, navodno, vrati u utrku i pokuša preokrenuti rezultat u saveznoj državi.

Štaviše, Trumpova prednost u tom paketu listića bila je 57:40 u odnosu na Bidena, prenosi Guardian.

Ovi listići su tako smanjili BIdenovu prednost koja jutros iznosi oko 68.000 glasova razlike, što nije zanemariv pad u odnosu na 90.000 glasova razlike koji su zabilježeni u srijedu ujutro.

Kako tvrde pojedini republikanci, među kojima je i posmatrač Paul Bentz, Trumpu je potrebno 57,6 posto glasova od 470.000 neizbrojanih i to je gotovo tačno koliko je dobio u sinoćnjem paketu listića.

U kombinaciji s gubitkom Wisconsina i Michigana u korist Bidena, te "Sharpiegateom", teorijom zavjere po kojoj su demokrati glasačima podvaljivali markere kojima su glasački listići navodno učinjeni nevažećima, za što nema nikakvog dokaza, razlog za mirni bunt u Arizoni je jasniji.

Biden ima veliku prednost po broju elektora i bez Arizone mu pripada njih 253, dok je za pobjedu potrebno 270.