Obilježen Dan pobjede
129

Zapaljive Putinove poruke Zapadu iz Moskve: Rusiji niko ne prijeti, u stanju smo borbene gotovosti

M. G.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u četvrtak Zapad da rizikuje globalni sukob i rekao da nikome neće biti dopušteno da ugrozi najveću svjetsku nuklearnu silu dok je Rusija vojnom paradom u Moskvi obilježila pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Dok ruske trupe napreduju protiv ukrajinskih snaga koje podržava Zapad, Putin je optužio "arogantne" zapadne elite da zaboravljaju odlučujuću ulogu Sovjetskog Saveza u porazu nacističke Njemačke i da su raspirivali sukobe širom svijeta.

"Znamo čemu vodi pretjeranost takvih ambicija. Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob", rekao je Putin na Crvenom trgu nakon što je ministar odbrane Sergej Šojgu pregledao postrojene trupe.

"Ali u isto vrijeme, nećemo dozvoliti da nam bilo ko prijeti. Naše strateške snage su uvijek u stanju borbene gotovosti."

Putin, koji je poslao svoju vojsku u Ukrajinu 2022., rat smatra dijelom borbe sa Zapadom, za koji kaže da je ponizio Rusiju nakon što je Berlinski zid pao 1989. zadiranjem u ono što smatra sferom utjecaja Moskve.

Ukrajina i Zapad kažu da je Putin uključen u otimanje zemlje u imperijalnom stilu. Oni su obećali da će poraziti Rusiju, koja trenutno kontroliše oko 18 posto Ukrajine, uključujući Krim, i dijelove četiri regiona u istočnoj Ukrajini.

Rusija kaže da su zemlje, koje su nekada bile dio Ruskog carstva, sada ponovo dio Rusije.