Osvrt na 1999.
28

Xi Jinping uoči posjete Srbiji prozvao NATO: Ne zaboravljamo bombardovanje ambasade u Beogradu

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Kine Xi Jinping govorio je u sklopu posjete Srbiji o odnosima ove dvije zemlje, ali i o prošlosti te se posebno osvrnuo na NATO bombardovanja 1999. godine.

Između ostalog, u pismu Xi Jinpinga koje je objavio list Politika, kineski predsjednik je naglasio kako je na današnji dan NATO bombardovao Ambasadu Kine u Beogradu.

"Na današnji dan prije 25 godina, NATO je bombardovao kinesku ambasadu u SR Jugoslaviji ubivši tom prilikom tri kineska novinara", napisao je prvi čovjek Kine.

Poručio je kako Peking taj čin nikada neće zaboraviti.

"Ovo nikada ne treba zaboraviti. Kineski narod njeguje mir, ali nikada nećemo dozvoliti da se takva tragična historija ponovi", poručio je.

Uprkos tome što su NATO zvaničnici nekoliko puta isticali kako je bombardovanje ambasade bila greška, Peking je naglasio kako ne vjeruje u takvu teoriju.

"Kinesko-srpsko prijateljstvo, iskovano krvlju naših sunarodnika, ostat će u zajedničkom sjećanju kineskog i srpskog naroda", napisao je u pismu Xi Jinping.

Prije Srbije, Xi Jinping je posjetio Francusku, a u sklopu evropske turneje trebao bi otputovati i u Mađarsku gdje će se sastati s premijerom ove zemlje Viktorom Orbanom.