Kraj COVID-a?
61

WHO bi mogao proglasiti kraj pandemije koronavirusa nakon tri godine

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas održava sastanak, a njihov hitni odbor za COVID-19 mogao bi da predloži Glavnoj skupštini ukidanje pandemije gotovo tri godine otkako je ona proglašena.

Iako odluku mora da donese glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, on je do sada dosljedno slijedio savjete odbora tokom trajanja pandemije.

"Iako neću ignorisati savjete odbora za hitna stanja i dalje sam vrlo zabrinut zbog situacije u mnogim zemljama i sve većeg broja smrtnih slučajeva", rekao je Ghebreyesus.

Prvi čovjek WHO-a posebno se osvrnuo na nedavni porast oboljelih od koronavirusa u Kini, gdje je u posljednjih osam sedmica zabilježen nekontrolisani rast zaraženih praćen sa 170.000 smrtnih slučajeva.

Razmatrat će se da li je stanje sa virusom još uvijek ozbiljno. Dok je pandemija očigledno i dalje ozbiljna, u posljednje tri godine došlo je do značajnog poboljšanja u zaštiti ljudi od virusa, putem brzih antigenskih testova, lijekova i vakcina.

Više od dvije trećine svetske populacije dosad je primilo barem jednu dozu vakcina protiv COVID-a. Očekuje se da će odluka biti donijeta 30. januara.