Svijet
19

U Istanbulu održan panel o Aliji Izetbegoviću

Anadolija
Deseta godišnjica od smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića obilježena je brojnim manifestacijama širom Turske, a posljednji u nizu je održan panel pod nazivom "Alija Izetbegović: Čovjek dobrote, pravde i ljubavi" u kongresnom centru Istanbul koledža koji nosi upravo njegovo ime.

Panel je privukao veliku pažnju istanbulske i turske javnosti, a među brojnim gostima su mu prisustvovali i Izetbegovićeva kćerka Sabina Berberović, direktor Arhiva FBiH i bivši Izetbegovićev savjetnik Adamir Jerković, poslanik u turskom parlamentu Huseyin Burge, načelnik istanbulske općine Kucukcekmece, koja je bila i domaćin događaja, Aziz Yenitay i brojni drugi zvaničnici i gosti.

Nakon projekcije dokumentarnog filma o životu i djelu Alije Izetbegovića, učesnici su govorili o svojim ličnim iskustvima u saradnji sa njim, a prisutnima se obratio i turski parlamentarac Burge, koji je podsjetio na krvavu historiju Balkana i genocid u Srebrenici, poručivši da se ta historija ne smije zaboraviti.

Podsjetivši na sramotnu ulogu Zapada u Srebrenici, koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih naroda (UN), Burge je kazao da je Turska uvijek pomagala i podržavala BiH i da će tako biti i u budućnosti.

Nekadašnji savjetnik Alije Izetbegovića Jergović je istakao da je Turska pružala veliku pomoć BiH u doba agresije na ntu zemlju i kazao da je i sam predsjednik Alija veoma cijenio i volio bratsku Tursku, u kojoj, kako kaže Jerković, i dalje živi uspomena na njega kao velikog čovjeka i državnika.

Nakon panela, otvorena je i izložba fotografija i slika iz života Alije Izetbegovića, te dodijeljene nagrade najboljim mladim slikarima.