Žestoke reakcije
33

Trump poginule američke vojnike nazvao gubitnicima, urednik Atlantica najavljuje još otkrića

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump nazvao je više od 1.800 poginulih američkih vojnika gubitnicima i naivcima, piše The Atlantic.

Trump je 2018. godine otkazao posjetu američkom groblju Aisne-Marne u blizini Pariza, obrazloživši da zbog kiše helikopter nije mogao letjeti i da ga tajna službe nije mogla tamo odvesti. Nijedna tvrdnja nije bila istinita.

Prema pisanju Atlantica, Trump je odustao od posjete jer se bojao da će mu se kosa razbarušiti na kiši i jer je smatrao da nije važno odati počast poginulim američkim vojnicima. Nazvao ih je gubitnicima i naivcima.

"Zašto bih trebao ići na to groblje? Ispunjeno je gubitnicima", kazao je Trump osoblju prije nego je trebalo da posjeti groblje u kojem su ukopani vojnici stradali tokom Prvog svjetskog rata u bici za Belleau Wood.

Amerika i njezini saveznici zaustavili su u Bellau Woodu njemačko napredovanje prema Parizu u proljeće 1918. godine. Trump je na tom istom putu pitao pomoćnike: "Ko su bili dobri momci u ovom ratu?"

Također je, piše Atlantic, rekao da ne razumije zašto bi Sjedinjene Države intervenirale na strani sila Antante.

Jeffrey Goldberg, glavni i odgovorni urednik magazina The Atlantic, istakao je da je priča o tome kako je Donald Trump američke marince tokom posjete Francuskoj nazvao gubitnicima i naivcima tek početak.

"Očekujem da će se u narednim danima i sedmicama pojaviti još izvještaja o tome, kao i više potvrda i novih informacija", rekao je Goldberg za CNN, dodavši da imaju odgovornost da to objavljuju bez obzira na reakciju Trumpa.

The Atlantic se pozvao na četiri anonimna izvora koja su potvrdila riječi Donalda Trumpa. Goldberg je kazao da se novinari moraju služiti anonimnim izvorima, naročito u klimi kakvu je stvorio Trump.