Granice iz 1967. godine
89

Trinidad i Tobago je postala 142 zemlja svijeta koja je priznala državu Palestinu

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Republike Trinidad i Tobago donijela je odluku da zvanično prizna Državu Palestinu.

Prema preporuci ministra vanjskih poslova i poslova, vlada zemlje je utvrdila da će formalno priznanje Palestine od Republike Trinidad i Tobago pomoći u postizanju trajnog mira jačanjem rastućeg međunarodnog konsenzusa o pitanju palestinske državnosti.

Trinidad i Tobago ima dugu historiju principijelne podrške pravu palestinskog naroda na samoopredjeljenje. Dosljedan stav vlade je da je rješenje o dvije države jedini izlaz iz tekućeg ciklusa nasilja, naveli su u saopćenju.

"Ovo je naš dosljedan vanjskopolitički stav, koji se temelji na poštovanju i pridržavanju međunarodnog prava Trinidada i Tobaga i principa Povelje Ujedinjenih nacija", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova te zemlje.

Na ovaj način su se Trinidad i Tobago pridružili 141 drugoj zemlji koja je priznala Palestinu, a Alžir je to prvi učinio 1988. godine.

Što se tiče zemalja Evropske unije, devet od 27 država članica EU trenutno priznaje Palestincima pravo na državu prema granicama iz 1967. godine, što uključuje Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalem.