Policija ga ubila
56

Tinejdžer izveo napad nožem u Australiji, muslimanska zajednica upozoravala na njegovo ponašanje

F. H.
Komesar policije Col Blanch (Foto: EPA-EFE)
Komesar policije Col Blanch (Foto: EPA-EFE)
Policija Zapadne Australije saopćila je da je u subotu navečer pucala i ubila tinejdžera koji je navodno napao muškarca na parkiralištu u Perthu.

Detektivi su u nedjelju rekli da nema stalne prijetnje javnosti i da se vjeruje da je 16-godišnjak djelovao sam u Willettonu.

Policijski komesar Zapadne Australije, pukovnik Blanch, rekao je da incident sigurno ima sva obilježja incidenta povezanog s terorizmom, ali nije bio spreman proglasiti ga takvim u ovoj fazi.

"Radi se o vremenu. Bilo bi prerano da sada djelujem jer nemam zabrinutosti zbog šire mreže koja bi mogla biti uključena", rekao je Blanch.

Premijer Roger Cook rekao je da postoje naznake da je 16-godišnjakinja "radikalizirana na internetu".

18-godišnjak koji je izboden nožem bio je u ozbiljnom, ali stabilnom stanju u bolnici i "dobro je", rekle su vlasti u nedjelju.

Blanch je rekao da je policija u subotu navečer primila poziv od osobe koja je operateru rekla da će "počiniti djela nasilja". Ta je osoba poklopila slušalicu ne navodeći svoje ime ili lokaciju. No nakon tog poziva uslijedilo je još jedno dojavljanje policiji da neko "trči po parkiralištu" s velikim kuhinjskim nožem.

Tri policajca odgovorila su u roku od nekoliko minuta i odmah su se suočili s tinejdžerom koji je držao veliki nož, rekao je Blanch.

Komesar je rekao da su dva policajca izvukla tasere, a treći je izvukao vatreno oružje. Kad su ga zamolili da spusti nož, 16-godišnjak nije odgovorio i, prema snimci kamere na tijelu, navodno je potrčao na policajce, rekao je Blanch.

Prva dva policajca ispalila su svoje elektrošokere, ali kada se tinejdžer navodno nastavio približavati, treći policajac je ispalio jedan hitac koji je smrtno ranio 16-godišnjaka, rekla je policija.

Blanch je rekao da je tinejdžer djelovao sam što je izgledalo kao "vrlo tužan i tragičan ishod". Rekao je da nije poznato što je izazvalo incident.

Tinejdžer je navodno bio poznat policiji i bio je uključen u program suzbijanja nasilnog ekstremizma (CVE) od 2022. kada je imao 13 godina. Program pruža podršku psihologa, odjela za obrazovanje i, gdje je to prikladno, vjerskih vođa.

Cook, koji je sazvao sastanak s čelnicima multivjerske zajednice, opisao je incident kao "vrlo tragičan splet okolnosti" i zahvalio policiji na njihovoj brzoj akciji rekavši da im je zajednica "dužna".

“Naša policija je odgovorila u roku od nekoliko minuta. Susreli su se s vrlo teškom situacijom, ali njihova brza i profesionalna reakcija očuvala je našu zajednicu sigurnom”, rekao je premijer.

Policijski komesar opisao je navodnog napadača kao "bijelca". Zahvalio je članovima muslimanske zajednice koji su "imali hrabrosti odgovoriti i izraziti svoju zabrinutost da ova osoba pokazuje zabrinjavajuće ponašanje".

Blanch je rekao da su članovi zajednice upozorili policiju nakon što su uočili nešto što je 16-godišnjakinja objavila na internetu.

Imam iz Adelaide Kamran Tahir, koji je prethodno služio u Perthu, u nedjelju je osudio navodni napad "najoštrije".

"Još jednom smo tužni saznavši za još jedan napad nožem u kojem su povrijeđeni nedužni civili, ovaj put u Perthu. Treba vrlo jasno staviti do znanja da u islamu nema opravdanja za takva djela", kazao je Tahir.