Objava iz Washingtona
0

State Department: Pet izraelskih vojnih jedinica počinilo je gruba kršenja ljudskih prava

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države su saopćile da je pet izraelskih jedinica počinilo gruba kršenja ljudskih prava prije početka izraelskog rata protiv Gaze.

"Četiri od ovih jedinica učinkovito su se 'iskupile' za kršenja", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel , dodajući da su se svi incidenti dogodili prije 7. oktobra i da se nijedan nije dogodio u Pojasu Gaze, žarištu sukoba u mjesecima od prošlog oktobra.

Dodao je da je sanacija u skladu s onim što SAD očekuje od svojih partnera da učine.

"Nastavljamo konsultacije i angažmane s vladom Izraela. Oni su dostavili dodatne informacije što se tiče te jedinice i mi nastavljamo s tim razgovorima", rekao je Patel.

Patel je više puta naglasio da su SAD vidjele "sanaciju" izraelskih kršenja i da je proces u vezi s petom jedinicom još uvijek u toku.

Na pitanje postoje li dvostruki standardi kada je riječ o pristupu SAD-a Izraelu, Patel je rekao da ne postoji nešto poput "posebnog tretmana" ili "dvostrukih standarda" i da se standardi primjenjuju "dosljedno na sve zemlje".

Izjava je uslijedila nakon izvještaja da su neki visoki dužnosnici State Departmenta obavijestili državnog sekretara Antonyja Blinkena da Izrael možda krši međunarodno pravo i da izraelska uvjeravanja koja je dostavio State Departmentu u vezi s uporabom američkog oružja nisu "vjerodostojna ni pouzdana".

Prema memorandumu od 8. februara koji je potpisao predsjednik Joe Biden, zemlje koje primaju američku vojnu pomoć dužne su dati Washingtonu garancije da će oružje biti korišteno u skladu s "međunarodnim zakonom o ljudskim pravima i međunarodnim humanitarnim pravom".

Izrael je podnio pisane garancije State Departmentu prošli mjesec, ali grupe za ljudska prava rekle su da te garancije nisu vjerodostojne i pozvale vladu da obustavi transfer oružja Izraelu.

Na pitanje o izvještajima da je Izrael prekršio Leahyjeve zakone, Blinken je 22. aprila rekao da je to "dobar primjer procesa koji je vrlo namjeran, koji nastoji doći do činjenica kako bi se dobile sve informacije koje se moraju obaviti pažljivo".

Leahyjev zakon, nazvan po bivšem senatoru Patricku Leahyju, zahtijeva od SAD-a uskraćivanje vojne pomoći stranim vojnim jedinicama ili jedinicama za provođenje zakona ako postoje vjerodostojni dokazi o kršenju ljudskih prava.

SAD se navodno spremaju nametnuti sankcije izraelskom vojnom bataljonu Netzah Yehuda zbog kršenja ljudskih prava koje je počinila borbena jedinica protiv Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.