Izazvalo kritike
50

Šta je bivši iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad radio u tajnoj posjeti Mađarskoj?

F. H.
Foto; Twitter
Foto; Twitter
Gostujuće predavanje bivšeg iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na mađarsko muniverzitetu izazvalo je osude izraelske ambasade u Budimpešti i jevrejske zajednice u zemlji.

Ahmadinedžad je trebao održati dva predavanja na Nacionalnom univerzitetu za javnu službu (Nemzeti Közszolgálati Egyetem ili NKE) u utorak i srijedu na poziv njegovog dekana Gergelyja Delija.

Prema iranskim novinama, NKE je pozvao političara na naučni skup o "zajedničkim vrijednostima u globalnom okruženju".

Perzijski list Hammihan primijetio je da će Ahmadinedžad govoriti kao "poseban gost" o važnosti suočavanja s prijetnjama po okoliš. Očekuje se da će sastanak biti zatvorenog tipa jer se ne oglašava na web stranici NKE-a.

U međuvremenu su se na iranskim društvenim mrežama pojavile slike Ahmadinedžada zajedno s Deli u Budimpešti.

U međuvremenu, ambasada Izraela u Mađarskoj reagovala je na vijest navodeći da je njegov posjet Budimpešti uvreda za "sjećanje na žrtve".

U izjavi za Euronews navodi se da Ahmadinedžadov posjet "ozbiljno vrijeđa i gazi sjećanje na oko 600.000 mađarskih Jevreja koji su ubijeni tokom holokausta".

Prema izjavi, bivši iranski predsjednik je "samoproglašeni negator holokausta koji je izravno odgovoran za događaje koji ismijavaju, omalovažavaju i dovode u pitanje holokaust i njegove žrtve", pozivajući se na dvodnevni "Pregled Holokaust: Globalna vizija" održana u Teheranu 2006. godine.

Ističu i da je Ahmadinedžad kao iranski predsjednik redovno pozivao na uništenje Izraela.

Udruga mađarskih jevrejskih zajednica Mazsihisz također je kritizirala poziv Ahmadinedžadu.

Udruga je u saopćenju rekla kako je neshvatljivo da je uprava Nacionalnog univerziteta za javnu službu "dopustila Ahmadinedžadu, koji je antisemit do srži, da održi predavanje na jednom od elitnih mađarskih univerziteta".