Podrška ili ne?
75

SAD vjeruje da izraelski napadi na Rafah ne predstavljaju veliku vojnu operaciju

N. V.
Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog najnovijih izraelskih udara na pogranični grad Rafah na jugu Gaze, ali ne vjeruju da su u toku velike vojne operacije.
To je Reutersu kazao visokopozicionirani američki izvor sinoć, navodeći da su američki zvaničnici fokusirani na to da li je pokrenuta velika vojna operacija u gusto naseljenim područjima Rafaha te navodi kako im se ne čini da Izraelci to rade.

Ranije je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao da SAD neće podržati ofanzivu na Rafah te su tokom neizvjesnosti i iščekivanja izraelskog napada poručili kako bi takva ofanziva "dramatično povećala patnju palestinskog naroda".

Izrazili su strah da bi moglo doći do povećanja civilnih žrtava, no prema Reutersovom izvoru, oni za sada ne vide takve velike aktivnosti.

Izraelska vojska je prvo naredila evakuaciju slanjem obavještenja iz vazduha, odnosno poslavši letke s upozorenjem, a zatim su i pokrenuli napade na Rafah. Napad na ovaj grad je posebno problematičan kada se uzme u obzir da je utočište za brojne civile, koji su izbjegli iz centralne i sjeverne Gaze. Šta više, u Gazi nije ostalo još mnogo mjesta gdje se mogu sakriti.