Brojne opasnosti
53

SAD pozvale Kinu i Rusiju na obećanje da nuklearnim oružjem neće upravljati umjetna inteligencija

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Visoki američki zvaničnik u četvrtak je pozvao Kinu i Rusiju da ujednače izjave Sjedinjenih Američkih Država i drugih da će samo ljudi, a nikada umjetna inteligencija, donositi odluke o raspoređivanju nuklearnog oružja.

Zvaničnik State Departmenta za kontrolu naoružanja Paul Dean rekao je na internet brifingu da je Washington dao "jasnu i snažnu obavezu" da ljudi imaju potpunu kontrolu nad nuklearnim oružjem, dodajući da su Francuska i Velika Britanija učinile isto.

"Pozdravili bismo sličnu izjavu Kine i Ruske Federacije", rekao je Dean, glavni zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za kontrolu naoružanja, odvraćanje i stabilnost.

"Mislimo da je to izuzetno važna norma odgovornog ponašanja i mislimo da je to nešto što bi bilo vrlo dobrodošlo u kontekstu P5", dodao je, misleći na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Nakon posjete Antonya Blinkena Pekingu, Amerikanci i Kinezi su se složili da u narednim sedmicama održe prve bilateralne razgovore o umjetnoj inteligenciji. Blinken je kazao da će podijeliti stavove o tome kako najbolje upravljati rizicima i sigurnošću koja okružuje tehnologiju.