Stav Bijele kuće
95

SAD podržale istragu protiv Rusije, a sada tvrde da međunarodni sud nije odgovoran za Hamas i Izrael

S. Š.
Tužitelji Međunarodnog krivičnog suda (Foto: EPA-EFE)
Tužitelji Međunarodnog krivičnog suda (Foto: EPA-EFE)
Bijela kuća je saopćila kako Međunarodni krivični sud nema nadležnost u ratu između Izraela i Hamasa.
Usred rastućih špekulacija da bi Međunarodni krivični sud (ICC) mogao izdati naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika u narednim danima zbog rata protiv Hamasa u Gazi, glasnogovornik Bijele kuće ponavlja američko protivljenje istrazi.

"ICC nema nadležnost u ovoj situaciji", rekao je portparol.

Sa druge strane, SAD su podržale Međunarodni krivični sud u slučaju rata kojeg Rusija vodi u Ukrajini. U julu prošle godine je Joe Biden naredio svojoj vladi da podijeli informacije sa ICC-jom, koje su potrebne za istragu koja se vodi protiv Rusije.

Inače, Izrael je izrazio zabrinutost da bi Međunarodni krivični sud mogao izdati naloge za hapšenje vladinih zvaničnika pod optužbama u vezi sa vođenjem njegovog rata protiv Hamasa.

ICC, koji može optužiti pojedince za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, istražuje Hamasov prekogranični napad sedmog oktobra i razorni vojni napad Izraela na Gazu kojom upravlja Hamas, koji je sada u svom sedmom mjesecu.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je u petak da bilo kakve odluke ICC-a neće utjecati na akcije Izraela, ali da će biti opasan presedan.