Misteriozne okolnosti
459

Ruski milijarder "kralj kriptovaluta" poginuo u padu helikoptera kod Monaka

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Vyacheslav Taran, suosnivač platforme za trgovanje i ulaganje Libertex, poginuo je nakon što se njegov helikopter misteriozno srušio u ljetovalištu u blizini Monaka. Ruski milijarder postao je treći trgovac kriptovalutama koji je iznenada preminuo u posljednjih nekoliko sedmica.

Helikopter se srušio 25. novembra u poslijepodnevnim satima usmrtivši gospodina Tarana, koji je skoro deset godina živio u Monaku, kao i pilota veterana.

"Libertex grupa s velikom tugom potvrđuje smrt svog suosnivača i predsjednika Upravnog odbora, Vyacheslava Tarana, nakon pada helikoptera koji se dogodio na putu za Monako u petak", saopćili su iz Libertexa.

On je posljednji na rastućem popisu moćnih ljudi u Rusiji Vladimira Putina koji su iznenada umrli.

Smrti, koje se često prijavljuju kao samoubistva, uključivale su šefove energetike, nafte, finansija i brodarstva, kao i oligarhe i milionere.

Sve tri kripto "zvijezde" umrle su posljednjih sedmica. Tiantian Kullander umro je "u snu" prošle sedmice dok se milioner Nikolai Mushegian utopio na plaži u Portoriku. Kullander, suosnivač kompanije za digitalnu imovinu Amber Group sa sjedištem u Hong Kongu, neočekivano je preminuo 23. novembra.

Mushegian je umro samo nekoliko sati nakon što je na Twitteru objavio da je čuo da će ga CIA i Mossad, američke i izraelske nacionalne obavještajne agencije, ubiti.

Kako se nesreća dogodila na dan kada su vladale savršene vremenske prilike dok su polijetali iz Lausanne, mnogi sumnjaju da je za pad helikoptera "kriv" strani faktor.

Taran je letio s iskusnim pilotom iz Laussane nakon što je još jedan putnik navodno otkazao let u zadnji trentak. Jednomotorni laki helikopter Eurocopter EC130 kojim upravlja Monacair sudario se s stijenom u blizini sela Eze.

Lokalne vlasti, kao i Airbus, koji je proizveo helikopter, pokrenuli su istragu o njegovoj smrti.